Bela rotkva je nepravedno zaboravljeno povrće: Riznica zdravlja i vitkosti

Pixabay

Dok tokom proleća i leta rado dodajemo crvene rotkvice u salate, zimi ređe koristimo belu rotkvu, iako ona ima mnogo zdravstvenih prednosti.

Pored toga što je niskokalorična i samim tim pogodna za ishranu onih koji žele da smršaju, bela rotkva se lako kombinuje sa drugim povrćem i obezbeđuje veliku količinu vlakana u ishrani, piše “Healthline”.

Hrana bogata folatima je posebno važna u ishrani trudnica, jer ovaj nutrijent igra važnu ulogu u razvoju i rastu fetusa.

Ukoliko do sada niste uključili dajkon rotkvu u ishranu, evo razloga zbog kojih bi to trebalo da uradite što pre.

Možete da izgubite višak kilograma

Posle višenedeljnih praznika koji su se nadovezivali jedan na drugi malo je onih koji se ne žale da im je garderoba postala tesna. Ukoliko želite da oslabite, uvrstite dajkon rotkvu u svakodnevni režim ishrane.

Dajkon rotkva se smatra povrćem bez skroba, što znači da ima veoma malo ugljenih hidrata. Takođe, ova vrsta povrća je bogata vlaknima, hranljivim materijama koje mogu da povećaju osećaj sitosti i da obuzdaju osećaj gladi.

Možete da prevenirate hronične bolesti

Dajkon rotkva je veoma hranljivo povrće prepuno biljnih jedinjenja, vitamina, minerala i vlakana koji udruženim snagama rade na zaštiti našeg organizma od bolesti. U azijskim zemljama smatra se superhranom.

Iako dodavanje bilo kog povrća u ishranu može da poboljša zdravlje, unošenje povrća iz roda krstašica u koje spada i dajkon rotkva može dodatno da zaštiti od širokog spektra brojnih stanja.

Unos povrća iz ove grupe povezan je sa smanjenim rizikom od srčanih bolesti, dijabetesa i neurodegenerativnih stanja.

Kako da spremite dajkon rotkvu?

S obzirom na to da je blagog ukusa, možete je začiniti biberom, morskom solju ili začinskim biljem, kao i jabukovim sirćetom zarad boljeg ukusa.

Izrendajte dajkon rotkvu i pomešajte je sa sirovom izrendanom šargarepom i cveklom; začinite po ukusu, dodajte malo drobljenih oraha i komad sira i dobićete kompletan, dobro izbalansiran obrok koji će vas dugo držati sitim.

Ukoliko ne volite sirovo povrće, dajkon rotkvu možete da skuvate na pari, prelijete maslinovim uljem, začinite i poslužite kao niskokalorični prilog.

Read More