Beli luk je zaštitnik našeg organizma, evo i zašto

pixabay.com

Ilustracija

Hladno vreme je poseban period u godini kada se treba posvetiti svom telu i zdravlju.

Pokazalo se da česta konzumacija belog luka ima brojne zdravstvene prednosti za naše telo, navodi “Zentrum-der-gesundheit.de“.

1. Pospešuje jačanje imunog sistema

Imunitet je ono što gradimo kako bi naše telo imalo snage da se izbori sa virusima i bakterijama. Beli luk doprinosi jačanju imunog sistema i pomaže u sprečavanju prehlade i virusa gripa.

Dva čena belog luka na dan je odlična mera da pomognete vašem imunitetu i ojačate ga.

2. Pomaže snižavanju krvni pritisak

Visok krvni pritisak je značajan faktor rizika za srčana oboljenja. Beli luk je poželjan začin za ishranu osoba koje pate od visokog krvnog pritiska ili hipertenzije. Međutim, čak i ako niste ljubitelj belog luka, uzimanje suplemenata belog luka će vam i dalje biti od velike koristi, prethodno je samo važno proveriti sve sa lekarom.

3. Podržava sportski nastup

Zanimljive priče prate beli luk, pogotovo ga krasi što je tajni sastojak mnogobrojnih sportista još u vreme starih Grka. Beli luk se koristio u starim danima da bi ublažio umor i povećao izdržljivost radnika. Takođe su ga konzumirali stari grčki olimpijski sportisti kako bi se bolje pokazali na ovim bitnim događajima.

Konzumiranje belog luka je odličan način da smanjite, čak i suptilno, umor koji nadolazi kada se fizički naprežete.

4. Može da doprinese sprečavnju demencije

Beli luk sadrži poveću količinu antioksidanata, čija svojstva mogu pomoći u prevenciji određenih kognitivnih bolesti poput demencije i Alchajmerove bolesti. Uzimanje visokih doza suplemenata belog luka, međutim, ne znači da ćete biti imuni na bolest. Beli luk može samo donekle poboljšati zdravlje, a svakako je bolje da se konzumira cela biljka, odnosno njen čen.

Read More