Bol u potiljku glave sa desne i leve stane

glavobolja u potiljku kako se leči

Koliko je problem glavobolje ozbiljan i učestao govori  nam činjenica da postoji više internacionalnih institucija koje se njome bave. Međunarodno udruženje za glavobolje navodi kako ih postoji čak 200 različitih vrsta. Jedna od takvih je i bol u potiljku glave. Ona se može javiti samostalno, ali i kao prateći sindrom nekog ozbiljnijeg oboljenja. Stoga je nikako ne smete zanemariti.

Budite li se i Vi ukočenog vrata i osećate li često žiganje u glavi i potiljku? Ova neprijatna pojava može biti posedica uklještenja vratnih pršljenova, a javlja i zbog slabe cirkulacije. Nekada je pak samo nuspojava stresa i tenzije. Ukoliko se uz glavobolju jave i simptomi kao što su mučnina ili vrtoglavica naš savet je da se odmah obratite lekaru.

U nastavku teksta pročitajte zašto se javljaju bolovi u potiljku glave i vratu, te kako se ovo stanje leči?

Pronašli smo za Vas i nekoliko prirodnih recepata koji će pomoći u prevazilaženju ove neprijatne tegobe.

Saznajte čemu služe blokade i na koje sve još načine se može izlečiti bol u potiljku. Upoznaćemo vas sa prednostima fizikalne terapije i objasniti još mnogo toga vezano za uspešne metode izlečenja….

Zašto se javlja glavobolja u potiljku?

Bol u potiljku glave sa leve strane, kao i desne može se javiti iz više razloga. Osnovni i najčešći uzrok  je iritacija okcipitalnog nerva.  Razlog za bolove u ovom delu lobanje može biti neprirodno držanje glave, opterećenje vratnih mišića, ali i neispavanost. Isto tako nepravilno sedenje za računarom, konstantan stres, ali i vremenske promene mogu biti povod za njih. Promena nadmorske visine može kao posledicu imati pritisak u potiljku.

Potiljačni bolovi u glavi su često pogrešno dijagnostifikovani. Ljudi običavaju reći po narodski kako ih „boli mali mozak“. Tu dijagnozu možete odmah potpuno zanemariti jer mali mozak uopšte nema receptore za bol. Takva kontsatacija je dakle potpuno neutemeljena.

Loša cirkulacija u vratnom delu zna isto biti uzrok za bol u potiljku i vratu. Tada se bolovi pružaju preko celog zadnjeg dela glave. Ona se oseća ili kao utrnulost ili kao upala u toj regiji.

Nezgodan položaj  pri sedenju ili spavanju takođe dovodi do utrnulosti i izaziva neprijatno žiganje u glavi. Problemi sa vratnim pršljenovima isto mogu isprovocirati bolove u vratnim žilama i potiljku.

Jeste li znali?

Potiljačna kost (os occipitale, okcipitala, zatiljna kost) je glavna kost potiljka koja se nalazi na zadnjem delu lobanje. U samom dnu. Sastoji se iz spoljašnje i unutrašnje kosti između kojih se nalazi sunđerasto tkivo. Kroz veliki otvor na kosti potiljka prolazi produžena moždina, arterije i živci. Potiljak se na engleskom piše occiput (the back part of the head or skull). Označava predeo zadnjeg dela glave ili lobanje.

bol u potiljku i visok pritisak

Drugi faktori i uzročnici za pritisak u potiljku

Glavobolja u potiljku (occipital bone headache) nastaje u većini slučajeva kao posledica stresa.

Tenzija i žiganje u glavi česti su propratni simptomi, kao i pritisak i pulsiranje u potiljku. Sve ove pojave i te kako mogu biti psihosomatske prirode. Mišići su tkiva osetljiva i na psihički stres, ali i na nedostatak sna. Tenzione glavobolje izazivaju napetost u vratu i donjem delu lobanje.

Anomalije u vratnom delu kičme, apneja tokom sna i disfunkicija vratnih pršljenova mogu biti uzrok za bol u potiljku. Ukoliko vam je dijagnostifikovana trigeminalna neuralgija ili arteritis džinovskih ćelija isto je moguće da ćete osetiti neprijatno žiganje.

Jake upale sinusa izazivaju i bol u potiljku na dodir. U slučaju jake prehlade može doći do sinusitisa kada se neprijatnost oseća u celoj glavi. Posebno su osetljive oči i predeo čela i obraza. Bolovi u zadnjem delu glave i slepoočnicama tada su izuzetno jaki i iritantni. U ovom slučaju pomažu inhalacije, a preporučuje se i uzimanje analgetika.

Okcipitalna neuralgija  je oboljenje koje karakterišu oštećeni nervi. Simptomi su intenzivne, sevajuće glavobolje u potiljku i vratu između kojih se konstantno oseća tup i neprijatan bol. Nelagode se javljaju jer je oštećen veliki, mali i treći potiljačni nerv koji ostaje osetljiv na pritisak. Stoga se javlja i bol u potiljku na dodir.

Disekcija vertebralne arterije može isto izazvati potiljačne bolove, iako retko.

Nekada je bol u potiljku glave simptom nekog težeg oboljenja. Ono može biti prvi znak moždanog udara, kao i jedan od znakova meningitisa.

Tumori u glavi se znaju manifestovati preko glavobolja u potiljku, mučnina i dekoncentracije. Posebno ako se javljaju u jutarnjim časovima.

Bolovi u zadnjem delu glave kao simptomi bolesti

Koliko dugo mogu trajati potiljačne glavobolje zavisi od samog uzroka i celokupnog zdravstvenog stanja obolelog. Nekada je ona kratkotrajna, a ponekad traje sve dok se ne uklone svi postojeći simptomi. Oni se manifestuju na različite načine. To može biti žiganje u glavi, trnjenje, pulsiranje, probadanje i razne druge fizičke manifestacije.

Ako imate slabu cirkulaciju u vratu to može izazvati pritisak u glavi, bol u potiljku ali i dovesti do vrtoglavice. Opet nekada je ta ista vrtoglavica signal za ozbiljnu opasnost. Ona može sugerisati i na infarkt miokarda, šlog, pucanje aneurizme i još mnogo toga.

Cervikogeni uzroci pritiska u potiljku (kada se radi o povredama, pritisku na kičnu ili povredama kičme) nisu nimalo bezazleni. Ukoliko ste nedavno imali bilo kakvu povredu a osećate bol u glavi nemojte to zanemariti.  Obavezno se obatite specijalisti.

Nervoza i razdražljivost prate skoro svaku glavobolju. Jako je teško baviti se ikakvom aktivnošću dok tupo žiganje u glavi ne prođe. Slaba koncentracija i nervoza onemogućuju kvalitetan život.

Znajte i kako migrena može izazvati pritisak i pulsiranje glave u potiljku. Sve ove pojave utiču na vašu radnu sposobnost ali i obavljanje svakodnevnih dužnosti.

Bolovi u potiljku i otežan govor, dekoncentracija, problemi sa pamćenjem i slabost vida ukazuju na oštećenja mozga. Tada je neophodno uraditi detaljnije analize ne bi li se utvrdilo šta je uzrok ove boli.

Bolovi u vratnim žilama i potiljku nisu za šalu

Ukoliko je bol u potiljku jakog intenziteta obratite se za pomoć. Može se raditi i o krvarenju, tj. pucanju aneurizme. U tom će slučaju doktor tražiti da se uradi skeniranje glave i snimanje krvnih sudova tj angiografiju. Isto tako morate i sami osluškivati svoj organizam. Ukoliko se jave neobični simptomi koje do sada niste iskusili otidite na pregled.

Pritisak i bol u vratu i potiljčnoj regiji mogu ukazati i na tumore i oštećenja moždine i pršljenova.

Ako glavobolja u potiljku nije jedino što vas muči, već imate i povišenu temperaturu i mučnine obavezno se obratite lekaru. Ovakvi simptomi ukazuju na zapaljenje moždanih ovojnica odnosno meningitis.

Bol u potiljku i visok pritisak često idu zajedno. Posebno je opasno ako se uz ovo stanje javljaju još i mučnina, nemogućnost govora i oslabljen vid. Sve ovo može ukazivati na moždani udar.

Hipertenzija ili visok krvni pritisak je stanje povezano sa bolom u glavi.  Isto važi i za potiljačnu regiju, osobe osećaju kao da će im glava pući. U slučaju niskog pritiska isto se oseća bol u potiljku i vrtoglavica. Prilikom seksualnog uzbuđenja dešava se da dođe do skoka krvnog pritiska te istovremeno i potiljačne glavobolje.

Kako se postavlja dijagnoza i započinje lečenje

Česti  simptomi koji se javljaju uz potiljačnu glavobolju su i zujanje u ušima, vrtoglavica, povraćanje, malaksalost. Lekar će u toj situaciji nakon pregleda dati sud o tome o kojem se zdravstvenom problemu radi.  Tada je potrebno uraditi MR-magnetnu rezonancu. Zatim i ultrazvučni pregled mekih tkiva glave i vrata.

Promene na vratnom delu kičme otkriće RTG vrata i kraniocervikalnog prelaza (i EEG nalaz). Ukoliko je razlog odnosno uzrok za bol u potiljku određeno psihičko stanje koristi se psihoterapeutski pristup.

Često se uz nalaz kojim se dijagnostifikuje spondiloza i diskopatija vrata pacijent žali na potiljačnu bol. Neretko osobi i trnu prsti na rukama. U tom slučaju rade se CT glave i lumbosakralne kičme i MR pregled. Ukoliko se javlja i zujanje u ušima radi se i audiometrija.

Jeste li znali da ako padnete na potiljak možete oslepeti? Optički nerv koji počinje zadnjem delu prenosi slike u potiljačni korteks. Zato takva povreda može dovesti do prekida veze i do nemogućnosti stvaranja slike.

Analgetici i anestetici će pomoći, ali kratkotrajno

Zato je potrebno odgonetnuti zbog čega se javlja bol u potiljku i eliminisati uzrok. Ako je to recimo slaba cirkulacija potrebna će biti fizikalna terapija, tj lagane vežbe za vrat.

Lokalni anestetici imaju delovanje od oko osam sati.

Ova grupa lekova ne može pomoći recimo kod okcipitalne neuralgije. U tom slučaju su od pomoći eventualno antiepoleptici i blokade. Presecanje nerva je isto delotvorno.

U terapiji se koriste i benzodijazepimi kao što su bromazepam i  ksanaks. Da bi se nahranili mišići lekari prepisuju suplemente na bazi vitamina B (npr. Bevipleks).

Blokade (infiltracije) služe za bolove koji su uzrokovani oštećenjima nerava, i koriste se kada se radi o uklještenju živaca. Lekar koji daje blokadu u nerv ili njegovu neposrednu blizinu mora dobro poznavati anatomiju. Nije nimalo lako ubosti tačno u žarište boli. U tu svrhu često se koriste neurostimulatori, tj elektrodama se pronalazi mesto oštećenja, tj uklještenja i tu se deluje. Problem sa ovom vrstom terapije što je prestanak boli privremen.

Koncentrovani alkohol i glicereol se takođe mogu koristiti u terapiji. Oni dovode do uništenja nerva, a efekti traju i nekoliko meseci.

Kako ublažiti bol u potiljku prirodnim putem

Kao i kada su svi ostali zdravstveni problemi u pitanju narodni lekovi za potiljačnu glavobolju mogu i te kako pomoći. Posebno kada su u pitanju slaba cirkulacija ili psihička napetost.

Odličan prirodni lek za glavobolju je svakako čaj od ruzmarina.

Ovaj napitak se pravi tako što prelijete kašičicu ruzmarina sa 2 dl provrele vode. Ostavite nek odstoji desetak minuta i konzumirajte topao čaj.

Ruzmarin ne samo što je dobar za glavobolju ono smanjuje i menstrualne bolove i zubobolju. Ako je uzok neprijatnog bola u glavi nervna napetost i stres pokušajte umiriti živce blagotvornim čajem od kamilice.

Oblozi za vrat i potiljak mogu ublažiti nelagodu, mada ne preporučuje se bez preporuke lekara. Nekada će rashlađivanje odnosno grejanje upaljenog živca recimo samo pogoršati stvari.

Masaža ricinusovim uljem je poznata po tome što smanjuje upale, isprobajte je. Na isti način deluje i blagotvorno kantarionovo ulje….

Opustite se, pustite neku laganu muziku, malo ugrejte ulje da bi što bolje prodrlo u kožu i počnite sa utrljavanjem. Masirajte nežno kružnim pokretima, tenzija koja se nakupila u vratu začas će nestati.

U prirodi postoje lekovi tj. biljke koji poboljšavaju perifernu cirkulaciju. To su kopriva, ginko, ruzmarin, cimet, lavanda i mnogi drugi. Napravite ili kupite u apoteci preparate na bazi ovih lekovitih biljaka. Poboljšaćete prokrvljenost tkiva i ujedno sprečiti potiljačnu glavobolju koja se javlja zbog slabe cirkulacije.

Zašto je važno pravilno držanje tela i fizikalna terapija

Kada govorimo o bolovima i glavoboljama koje se javljaju kao posledica određenih bolesnih stanja ne možemo zaobići pitanje fizičke aktivnosti.

Postoje li vežbe za kičmu i vrat koje mogu eliminisati bol u potiljku i da li fizikalna terapija zaista pomaže? Pravilno držanje tela je od posebne važnosti da bi se eliminisalo ovo bolno stanje.

Fizikalna terapija je način ili metod vežbanja koja pomaže kada se jave problemi sa kretanje i funkcionisanje pokreta tela. Primenjuje se nakon fizičkih trauma, degenerativnih oboljenja kičme, nakon težih operacija…Uspešnost terapije zavisi od fizičkog stanja obolelog, ali i spretnosti i volje. Postoje razne fizikalne terpaije kao što su elektroterapija, termoterpaija, krioterapija….

Joga i pilates su nezamenljive kada se radi o jačanju mišića i skeleta. Ovim ćete vežbama ojačati telo, posebno mišiće koji u stvari drže kičmu. Ljudi imaju običaj reći kako ne treba kičma da nosi nas već mi nju, aludiraući na značaj mišićne mase. Čak i obična jutarnja gimnastika će biti u pomoći. Akcenat je na istrajnosti i disciplini. Malo po malo vaše će telo ojačati. Potrudite se samo nemojte izvoditi nagle pokretevratom i polako se zagrevajte.

Iskustva čitalaca i njihove priče

Mnogi od nas se pitaju šta prvo uraditi kad boli glava na potiljku, postoji li neko brzo instant rešenje. Nažalost, ništa nije tako lako, a to potvrđuju i komentari naših čitalaca..

Već neko vreme imao sam čudan osećaj u glavi. Osećam bol u potiljku sa desne strane na dodir i nekakvu čvorugu na vratu. Kada uveče legnem imao sam osećaj kao da propadam kroz krevet i bio sam prilično dekoncentrisan. Obratio sam se kiropraktičaru za pomoć.

Problem su bili zategnuti mišići vrata i loša cirkulacija, on kaže da su mi sad oslobođeni nervi.  Sada mi je mnogo bolje i ne osećam više glavobolju.

Bolovi u vratnim žilama i potiljku su skroz prestali, no kako reče kiropraktičar oni će se vraćati ukoliko ne počnem vežbati. Od tada redovno idem u banju i na vežbe, a nekad se počastim i masažom.

Milovan (43)

Već godinama muku mučim sa vratnim pršljenovima. Stalno idem kod fizijatra po savete no bol u potiljku se uvek vraća. Često osećam i utrnulost vrata i dela glave. Problem je cervikalna diskus hernija. Preporučili su mi vežbe za vratnu kičmu i fizikalnu terapiju. Tek kada sam počeo da praktikujem pilates i počeo piti ginko tablete za cirkulaciju stanje se poboljšljalo. Sada su jake glavobolje izuzetno retke a i generalno se osećam mnogo bolje.

Zdravko (51)

 

 Šta ako se bolovi u potiljku ne leče?

Kao što smo već kroz tekst naveli posledice za bol u potiljku mogu biti različite. Najčešće je ova glavobolja bezazlena, no ne treba se previše opustiti. Kada se radi o ozbiljnijim oboljenjima čiji je ono simptom vreme je od neprocenjivog značaja. Obratite se svom lekaru za pomoć. Ukoliko se radi recimo o moždanom udaru najbitnije je da na vreme dođete do bolnice. Pravovremena bolnička nega može vam spasiti život.

Ako osećate bol u potiljku u trudnoći nemojte je zanemariti. Za svaki slučaj potražite pomoć. Možda su u pitanju samo bolovi usled preopterećenja kičme, no u ovom osetljivom stanju opreza nije na odmet.

Jeste li čuli da postoji glavobolja posle seksa, ona od kašljanja, sladoled glavobolja i još mnoge druge?

Recimo jeste li čuli za san glavobolju?

Ona se najčešće javlja kod osoba koje su pregazile petu deceniju. Traje dva-tri sata u toku sna. Naučna istraživanja su dokazala da u ovom slučau pomaže šoljica kafe. Lek za bol u snu u ovom slučaju je kofein.

Kao što možemo zaključiti bol u potiljačnoj regiji i vratu je prilično česta pojava jer prati veliki broj oboljenja. Bilo kakvo oštećenje kičme ili vrata može je uzrokovati. Ali isto tako može se javiti usled prilično bezazlenih stanja, kao što je npr. neispavanost ili nepravilan položaj tela. Nekada je onu paki znak ozbiljnih oboljenja. Ako vas je zainteresovao ovaj tekst obavezno pročitajete i članak o migreni.