Budite produktivniji: 15 načina da uštedite vreme

Organizujte obaveze i uštedite vreme (foto: theliving360.com)
Organizujte obaveze i uštedite vreme (foto: theliving360.com)

Dešava se da nekada ne možemo da pronađemo vreme ili energiju za sve ono što smo isplanirali tokom dana, ali postoje mnoge tehnike koje pomažu da se što bolje organizujete i budete daleko produktivniji nego ranije.

Isprobajte neke ili sve od ovih 15 saveta i imaćete vremena za sve što planirate da obavite.

(foto: Brightside.me)
(foto: Brightside.me)

1. Odlučite šta vam je važno jer za 5 godina, od 80% stvari koje sada obavljate neće biti ništa. Sve se svodi na to da ste zauzeti nečim bez ikakvog rezultata.

2. Spavanje, ishrana i vežbe pomažu da utrostručite svoje rezultate jer povećavaju fokus, motivaciju i daju dodatnu energiju.

3. Pravilo 2 minuta: Ako nešto možete uraditi u naredna dva minuta (odgovoriti na mejl, obaviti neki kućni posao) nemojte ga odlagati za kasnije. Odradite odmah jer će vam planiranje, podsećanje i sama radnja u budućnosti oduzeti mnogo više vremena.

4. Pravilo 5 minuta: Najveći lek protiv odugovlačenja je da veliki posao koji vas čeka radite samo 5 minuta. Međutim, čim počnete da ga obavljate, tih pet minuta će se odužiti i za tren oka ćete ga završiti.

5. Vaše pamćenje nije najbolje. Zato izbacite sve što vam je u glavi, čak i ako ste genije. Zapišite u svesku, zabeležite u aplikaciji na telefonu ili na papirićima zalepljenim na frižider.

6. Rutina je važnija od oruđa. Potrebna vam je disciplina, a to označava dve stvari: ujutru isplanirajte dan pred vama i to zabeležite u planer. Moći ćete da odredite prioritentne obaveze, obrišete nepotrebne stvari i odradite ono što je zaista neophodno.

7. Koncentracija: Za 30 minuta obavite samo stvar koju ste uzeli da radite i ništa, apsolutno ništa drugo. Ne javljajte se na telefon, ne kuckajte poruke, ne čitajte mejl ili postove na Facebooku. Jedino u slučaju životne opasnosti ostavite obavezu nezavršenom.

8. Uvek nosite slušalice. Čak i kada ne slušate muziku, to će odvratiti ljude da vam dosađuju ako vi to ne želite.

9. Isto važi i za telefonske razgovore. Ne morate uvek biti dostupni. Isključite ton i kasnije se javite ljudima kada imate vremena.

10. Izbegavajte ćaskanje. Ili dopisivanje sms-om, mejlom ili Facebook.

11. Uvek zapitajte sebe koja je najjača stvar koju trenutno možete odraditi i primenite pravilo br.4.

12. Nemojte ulepšavati stvari. Kao što kažu u svetu startapa, ‘ako se ne stidite svog proizvoda, prekasno ste ga lansirali’.

13. Pritisak čini čuda. Zato kasnije nagradite sebe i društveno se angažujte.

14. Isplanirajte odmor. Vašem mozgu je potreban predah i ponekad epizoda omiljene serije čini čuda u pogledu produktivnosti.

15. Lažna nesposobnost. Ovo je diplomatski način primenjivanja prethodnog pravila.

Izvor: Quora.com