ćelavljenje – Alopecija

Alopecija je medicinski naziv za ćelavljenje i u 95% slučajeva kod muškaraca se javlja androgenetska alopecija. Androgenetska alopecija je nasledna i u 25% slučajeva se javlja pre 30-te godine života a kod 2/3 muškaraca se javlja do 60-te godine života. Kod žena je alopecija daleko ređe stanje.

Alopecija areata (gubljenje kose u pečatima) i androgenetska alopecija predstavljaju privremeni gubitak kose i ne nastaju kao rezultat oštećenja korena kose.

Vlas je sagradjena od proteina keratina od koga su sagrađeni i nokti a ulazi i u sastav kože. Vlas kose raste 15 mm mesečno i živi 10 godina. 90% vlasi se nalazi u fazi aktivnog rasta, 1% u fazi kada prestane da raste (ova faza traje nekoliko nedelja) i ostale vlasi su u fazi opadanja koja traje oko 100 dana. Dnevno odrasloj osobi u proseku opadne 50 do 100 vlasi.

Nasledno proređivanje kose poznato i kao androgenetska alopecija se javlja kod polovine populacije muškaraca oko 40-te godine života pa je mnogi smatraju normalnim procesom starenja kod muškaraca.

Osoba može naslediti gene krive za proređivanje kose od roditelja ali je ovo gubljenje kose vezano i za androgen – hormon koji stimuliše ispoljavanje osobina tipičnih za muškarce. Androgeni skraćuju fazu u kojoj vlasi rastu čime se povećava broj vlasi koji su u fazi u kojoj nema aktivnosti i na kraju koje opadaju.

Kod muškaraca se javlja tipično proređivanje kose pogotovo na prednjem delu glave i može se pojaviti već kod tinejđzera. Kod malog broja žena se takođe može pojaviti alopecija koja se javlja oko 30-te godine života a postaje vidljiva tek oko 40-te godine.

Alopecija se ne može izlečiti ali se može ublažiti. Minoksidil je odobrila FDA, a deluje tako što stimuliše rast kose i sprečava njeno dalje proređivanje. Kupuje se kao 5% ili 2% rastvor a deluje lokalno tako što se 2 puta dnevno utrljava u kožu glave.

Transplantacija kose se vrši tako što se skidajudelovi kože sa kosom obično na zadnjem delu glave i presađuju se na prednji deo glave gde je kosa opala. Obično se presađivanje kose vrši kroz par operacija tokom par meseci. Ova procedura je bolna, zahteva vreme a postoji opasnost od stvaranja ožiljaka.