Četiri namirnice koje pomažu kod “lenjih creva”

Loša probava najčešće nastaje usled loše ishrane, manjka fizičke aktivnosti i stresa. Bolovi u stomaku, nadustost i zatvor umeju da budu vrlo neprijatni i da nam kvare raspoloženje, međutim to možete izbeći ako u svakodnevnoj ishrani imate neke od sledećih namirnica ili napitaka.

Čija semenke

Prve na listi su čija semenke koje su bogate omega 3-masnim kiselinama, antioksidantima,vlaknima, magnezijumom, cinkom, gvožđem i kalcijumom, te su zato pogodne za jačanje imuniteta i regulisanje probave, sprečavajući izlučivanje otrovnim sastojaka u telu. Najbolje je da se jedu kao puding, tako što ih ostavite da 15 odstoje u vodi, pa kada nabubre tada ih možete jesti.

Avokado

Bogat je nezasićenim masnim kiselinama koje podstiču rad metabolizma. Pored toga, avokado sadrži beta-karoten koji se u telu pretvara u vitamin A koji je potreban za zdravu sluznicu u probavnom traktu.

Topla voda s limunom

Megan Markl toplom vodom sa limunom započinje svaki dan, a u ovaj ritual se kunu i Dženifer Aniston i Miranda Ker. Osim vitamina C, ovaj napita sadrži i takozvane pektine koji podstiču probavu.

Kefir 

Umesto jogurta popijte koji put kefir. Sličnog je ukusa, ali sadrži ugljenu kiselinu. Ovaj gusti mlečni proizvod sa Kavkaza bogat je bakterijama mlečne kiseline – koje su zdrave za našu crevnu floru te otklanjanju uzročnike bolesti. Osim toga, kefir se lakše vari, jer sadrži manje laktoze od običnog jogurta.