Cink je važan za dobro zdravlje, ali šta se dešava kada ga unosite previše

Pexels

Cink je neophodan za dobro zdravlje, ali tanka je linija između dovoljnog i prevelikog unosa.

Pored toga, cink može pomoći u zaštiti zdravlja vaše kože od štetnih sunčevih ultraljubičastih zraka i smanjiti rizik od raka kože. Nedostatak cinka može uticati na vašu sposobnost ukusa i mirisa.

Preporučuje se 11 miligrama dnevno za odrasle muškarce i osam miligrama za odrasle žene. Trudnicama i dojiljama je potrebno 11 i 12 miligrama, za podršku razvoju fetusa i proizvodnji mleka. Važno je napomenuti da ove preporuke uključuju unos cinka iz svih izvora, uključujući hranu, piće i dijetetske suplemente, piše Ordinacija.hr.

Možete li uzeti previše cinka?

Hronična toksičnost cinka može ometati apsorpciju bakra, što dovodi do nedostatka bakra i neuroloških simptoma kao što su utrnulost i slabost. Da biste sprečili štetne efekte i održali opšte zdravlje i blagostanje, najbolje je uzimati cink iz uravnotežene ishrane i izbegavati prekomerne suplemente osim ako vam to ne savetuje zdravstveni radnik.

Iako je cink zaista koristan kada ste bolesni ili se osećate iscrpljeno, prekomerni unos hranom, suplementima i lekovima može dovesti do štetnih efekata na zdravlje.

Znaci i simptomi uzimanja previše cinka

Iako je cink neophodan za različite telesne funkcije, prekomerna konzumacija može dovesti do štetnih efekata. Ovi simptomi se manifestuju kao:

Mučnina,

Povraćanje,

Vrtoglavica,

Glavobolja,

Nedostatak apetita,

Gastrointestinalni distres.

Read More