Čokoladna salama

 U našoj kući se ranije znalo samo i jedino za jednu vrstu salame-čokoladnu. Znate kako je to bilo nekad u detinjstvu, kupovne stvari se i nisu toliko cenile i gledalo se da se koristi više domaća hrana, pa tako i kod nas.

Nisu se kupovale paštete, salame, ili bilo šta drugo. Nismo smeli čak ni da pomislimo ni poželimo, bože salamu, kada imamo domaći kulen.

Sada tek shvatam da smo se  nekada hranili zdravije i kvalitetnije, a jedini slatkiš jedina salama je upravo ova za koju vam i pišem recept-

Čokoladna salama i nije bog zna kakav recept, kakav izum, vrlo lako se sprema i baš zbog te jednostavnosti i veoma lepog ukusa obavezna je za novogodišnju trpezu. 

Za čokoladnu salamu Vam je potrebno:

400g Pionir keksa

100g putera

120g Pionir čokolade za kuvanje

Do 200g suvog voća, pečenih badema, lešnika i oraha

150g šećera

100g kakaa

100ml mleka

Priprema:

Pionir keks usitniti i to na način da imate i sitne i veće komade ali ne preterano velike.

Suvo voće i orašaste plodove iseći na manje komade.

U vanglu sa keksom dodati šećer, suvo voće i orašaste polodove i pomešati drvenom varjačom prosto da se sjedini.

U manju šerpici otopiti čokoladu sa puterom pa dodati kakao.

Izliti ovu čokoladnu smesu u keks i dodati 100ml mleka.

Smesu u početku sjedinite drvenom varjačom a na kraju rukom. Videće te da je dosta čvrsta i da se lepo oblikuje. .Prebaciti je potom na pak papir i oblikovati salamu, uviti papirom i još jednom dobro pritisnuti sa svih strana, kako bi se sve lepo sjedinilo. Ostaviti na nekoliko sati u frižideru, zatim skinuti pak papir i posuti prah šećerom.

Read More