CRNO NA BELO: Sve što ste želeli da znate o vagini, a niste smeli da pitate

S obzirom na to što mnoge dame, čak ni u današnje vreme, ne nalaze da je ginekolog neko ko bi mogao i trebalo da im bude najbolji prijatelj, donosimo vam odgovore na većinu pitanja o najintimnijem simbolu ženstvenosti koja vas je stid da bilo kome postavite

 

Vagina ne dopire do grla

 

Ukoliko neku od seksi igračkica ili tampon slučajno “zaturite” unutra, ništa se ne brinite. Sve što treba da uradite jeste da samo malo pročačkate i potrudite se da dohvatite izgubljeni predmet. Tu je gde je i nema gde drugde da ode. No, nikada, ali nikada nemojte u potragu krenuti uz pomoć klešta ili nekog sličnog alata. Ako zagusti, obratite se za pomoć svom ginekologu.

 

Muškarci piške kroz penis, žene to NE čine iz vagine

 

Izučite sopstvenu anatomiju. U karličnom delu postoje tri rupice i bezbroj drugih seksi oblasti. Ako već niste, uzmite ogledalo i posvetite se pažljivom razgledanju stvari “tamo dole”.

 

Da, istina je. Vagina može da ispadne

 

Iako vam ovo može biti užasno i da zamislite, vaša ženstvenost je poput čarape, koja pod uticajem gravitacije i godina može da se izvrne i počne da visi između nogu. Ipak, ne uzrujavajte se previše jer ovo stanje, poznatije kao prolaps karlice, može da se popravi.

 

Nevinost je nemoguće vratiti

 

“Kosu reže, kosa opet raste, lice grdi, a lice izrasta…” ali, himen, baš kao ni oči, ne može ponovo izrasti! Čak ni višegodišnjom apstinencijom. Ako ne možete da se pomirite s tim, onda se ni ne upuštajte u seksualne odnose.

 

Kondom ne štiti od svih PPB

 

Problem je u tome što prezervativ ne sprečava da koža vulve dođe u kontakt sa testisima, čime je otvoren prolaz mnogobrojnim polno prenosivim boleštinama. Vrebaju vas polne bradavice (kondilomi), herpes, bakterije, virusi… Ukoliko ste vi ili vaš partner promiskuitetni, nikada nećete biti do kraja zaštićeni.

 

Vagina je mišić

 

Vaša intima ponaša se poput bicepsa. Ako vežbate i održavate kondiciju, biće čvrsta i fit, a ako ne, tkivo će se rastegnuti, razlabaviti i razvući. Iako vam ovo može poslužiti kao valjan argument da praktikujete redovan seks do kraja svog života, računajte da ozbiljnije slabljenje vaginalnih mišića retko kada nastupa pre menopauze.

 

Svaka je drugačija

 

Vulva, koju sačinjavaju spoljne i unutrašnje usmine, obično dolazi u širokom dijapazonu oblika i boja. Svaka je jedinstvena i posebna. Svaka je lepa na svoj način. Nema razloga da razmišljate o vaginoplastici ili nekom drugom vidu hirurškog podmlađivanja vagine. Savršeni ste baš takvi kakvi jeste.

 

Većina žena nije u stanju da doživi vaginalni orgazam

 

Ovde na scenu nastupa klitoris. Dame su vremenom razvile taktiku kako da tokom seksualnog čina uposle svoje “magično dugmence”. Ukoliko vam ne uspeva da uz pomoć određenih poza stignete do vrhunca, uvek možete da iskoristite svoje pristiće.

 

G-tačka zahteva mnogo strpljenja

 

Potraga za ovom misterioznom regijom obično zahteva mnogo više truda i vremena nego što ljudi misle. Pokušajte prstima sami da istražite prednji zid u unutrašnjosti vagine. Ako vam ne uspe, ništa se ne brinite. Niste jedini. Uostalom, ovaj vid orgazma ne mora da bude od ključne važnosti za vaš užitak u seksu. Ukoliko se dovoljno opustite, može da vam se desi iznenađenje.

 

Papanikolau test služi da se na vreme otkrije rak grlića materice

 

Uz pomoć njega nećete saznati ama baš ništa o stanju svojih jajnika, materice ili creva. Ako vas bilo šta od toga zanima, postoje drugi testovi, analize i metode pregleda. Ne zaboravite da barem jednom godišnje uradite kompletan ginekološki pregled.

 

Vaše pravo je da uživate

 

Seksualni čin trebalo bi da bude ugodno, prijatno i oslobađajuće iskustvo kako za ženu, tako i za muškarca. Ukoliko osećate da vam nešto ne prija ili vas boli, recite to svom partneru. Ukoliko vas on ne ceni i ne poštuje, nema razloga da ostanete tu gde jeste. U krajnjem slučaju, postoje specijalne službe kojima se možete obratiti za pomoć.

 

Vagini nije potrebno tuširanje

 

Ne, iz vaše intime se zasigurno ne širi aroma ružinih latica. I ne treba. Ona miriše baš kao što treba – na vaginu. Nema nikakve potrebe za dodatnim ulepšavanjem i prikrivanjem njenog prirodnog mirisa, koji mnoge podseća na sveže kuvanu ribu. Vagina sama održava svoju čistoću. Kojekakve kozmetičke preparatima sa dodatkom parfema šumskog voća ili cvetne bašte, slobodno možete da bacite u đubre.

 

Količina vaginalnog sekreta može da varira

 

Mnoge normalne i potpuno zdrave žene luče dosta tečnosti i primorane su da koriste dnevne uloške svakog dana. Druge su suve kao barut. Ukoliko niste imali seksualni odnos bez zaštite i ne osećate nikakav svrab, peckanje ili bol, najverovatnije je s vama sve potpuno u redu. Ipak, ako se javi bilo kakav simptom ili neugodan miris, obratite se ginekologu.

 

Lubrikanti su neophodni, posebno u zrelim godinama

 

S godinama, vagina postaje suvlja i njeni sokovi više nisu dovoljni da podmažu sve što treba. Zato, nema razloga da se stidite da koristite neki od lubrikanata koji se nalaze na tržištu. Takođe, kokosovo ulje je odlična stvar, ali računajte da će se i vama i partneru nakon seksa prijesti Rafaelo kuglice.

 

Ugrušci u menstrualnoj krvi su normalna stvar

 

Nema razloga za paniku. To što se vama čini kao sumnjiva gromuljica, zapravo je samo delić tkiva kojim je bila obložena vaša materica čekajući oplođeno jajašce. Sve dok ne gubite previše krvi, sa vašim mesečnim ciklusom je sve u redu. Krv je takva, sklona zgrušavanju, što je zapravo dobro, jer na taj način trombociti ne dozvoljavaju da iskrvarite na smrt. Jedini razlog za brigu je ako su ugrušci zaista ogromni, učestali, a krvarenje nikako da stane.

 

Vaginalni gasovi su prirodni

 

Svakoj dami se događaju situacije da, prilikom seksa ili fizičke aktivnosti, njena vagina počne da ispušta čudne i smešne zvuke. Sve je u redu i nema razloga da se stidite.

 

Od porođaja se vagina širi

 

Ako ste u prilici da dete na svet donesete prirodnim putem, pripremite se na to da će vaša vagina malkice da se opusti i razlabavi. Srećom, ima leka. U pitanju je svojevrsni trening za vaginalne mišiće, poznatiji kao Kegelove vežbe. Probajte dok ste u toaletu da zaustavite mokrenje. To je taj mišić! Više puta dnevno u serijama od po 10 stežite i opuštajte ovaj mišić. Srećom, to možete raditi bilo kad i bilo gde, jer niko neće primetiti.

 

Ženska ejakulacija postoji

 

Retke su žene kojima ovo uspeva, ali bilo da jeste jedna od njih, bilo da niste, sve je u redu sa vama. Važno je da znate da ova mlečna tečnost nije mokraća, mutnija je i luči iz posebnih žlezda. Ako vam je neprijatno, stavite peškirić ispod kukova i samo se prepustite užitku.

 

Bol nije normalan!

 

Uživanje u seksu jeste pravo koje ste dobili rođenjem. Nažalost, u svetu svakodnevno barem dvadesetak miliona žena pati od bolova tokom koitusa, a većina njih nema hrabrosti ni volje da se obrate nekome za pomoć. Srećom, mi živimo u civilizovanom društvu u kojem je ginekolog uvek dostupan.

 

Orgazam je zdrav

 

Vrhunac do kog stižete sigurnim seksom ili masturbacijom veoma je blagotvoran za vaše opšte psiho-fizičko stanje. Sa svakim postignutim orgazmom smanjujete šanse da vas zadesi srčani ili moždani udar, rak dojke, menstrualni grčevi, nesanica, jačate svoj imuni sistem, izgledate mlađe, održavate liniju, smanjujete stres i rizik od depresije, a i da ne pominjemo šta sve seks radi za vaše samopouzdanje.

Ukoliko imate bilo kakvih nedoumica u vezi sa zdravljem i funkcionalnošću svoje vagine, za pomoć se obratite ginekologu.