Da li je štetno da spavamo sa telefonom pored kreveta?

Pixabay.com

Telefon je postao suštinski deo našeg života do te mere da ga stavljamo pored sebe i kada odemo u krevet. Ali kakav uticaj ovi uređaji imaju na naše zdravlje dok spavamo?

Postoji mnogo mitova o opasnosti zračenja koje emituju pametni telefoni, ali malo je naučnih potvrda o njegovom delovanju na telo. Ruski specijalista za digitalnu dijagnostiku proizvoda Sergej Kuzmenko odgovorio je na ovo pitanje.

– Nema ničeg lošeg u tome da noću držite telefon pored kreveta. Nauka nije pokazala da njegovo zračenje deluje na telo, ona navodi da nije pronađena statistički značajna korelacija između povećanog rizika od razvoja bolesti i upotrebe mobilnih telefona – kaže Kuzmenko.

Međutim, Kuzmenko upozorava da je vrlo opasno dugo gledati u ekran pametnog telefona pre spavanja, prenosi Sputnjik.

– Pre svega, to je loše za vaš vid. Prebacivanje telefona u režim čitanja ili noćni režim malo smanjuje naprezanje očiju, ali ga ne uklanja – objasnio je.

– Drugo, to može da izazove poremećaje spavanja kako sa psihološke tačke gledišta (nervni sistem je napet zbog pročitanih vesti, mozak pokušava da obradi sve informacije koje je korisnik dobio), tako i sa fiziološke tačke gledišta (osvetljenost, prema nekim izveštajima, negativno utiče na proizvodnju melatonina, hormona spavanja.) ​​Dakle, odlaganje mobilnog telefona sat vremena pre spavanja i podešavanje alarma za sutra je najbolja opcija – savetuje Kuzmenko u izjavi za portal RG.