Da li znate koje je vreme najzdravije za obroke?

Unsplash

Ilustracija

U raznim dijetama koje pretražujete kako biste svoju hranu pretvorili u zdrav obrok, sigurno ste naišli na deo gde se naglašava doba dana i vreme kada se preporučuje da jedete.

Međutim, to zavisi i od drugih faktora, ne samo od naše slobodne volje, već i od obaveza koje imamo u toku dana, lekova, pa čak i od slobodnog vremena za obrok drugih ljudi.

Ipak, to ne znači da vreme obroka nije važno. U stvari, kako prenosi Health Line, istraživanja sugerišu da doba dana u koje jedemo i količina vremena koje protekne između obroka mogu imati velike efekte na naše zdravlje.

Zašto je bitno u koje vreme jedemo?

Pre svega moramo da razumemo da naše telo drugačije vari hranu u različito doba dana. Drugo, vreme kada ćemo da jedemo dosta utiče na spavanje i buđenje, drugim rečima, to je unutrašnji sat tela koji prvenstveno reaguje na vreme.

Dakle, naše navike u ishrani i cirkadijalni ritmovi su u stalnoj interakciji.

Najzdravije vreme za jelo

Održavanje tačnog rasporeda obroka iz dana u dan je povezano sa gubitkom težine i povećanjem energije.

Doručak

Doručak je prvi vid unosa energije na početku dana, nakon duge noći. Neki ljudi žele da doručkuju u prvih nekoliko sati nakon ustajanja, dok drugi više vole da sačekaju kasnije tokom dana kada im se apetit poveća da bi imali prvi “pravi” obrok. Svaki izbor nosi sa sobom prednosti. Nekoliko studija je pokazalo da preskakanje doručka može uticati na kvalitet ishrane. Tačnije, preskakanje doručka može dovesti do unosa više kalorija tokom ručka. Redovan doručak je jedna od bitnijih stavki kada ste na misiji skidanja kilaže.

Ručak

Pored redovnog doručka, studije sugerišu da raniji ručak može da pomogne ljudima da izgube težinu. Zadržavanje većeg dela kalorijskog unosa u ranijim satima dana, ranijim doručkom ili ručkom, može veoma da koristi za metaboličko zdravlje.

Večera

Kada dođe vreme za večeru, jedenje ranije uveče i izbegavanje visokokaloričnih obroka neposredno pre spavanja ili tokom cele noći može da doprinese boljim zdravstvenim rezultatima. Takođe, kasniji obroci vam odmažu u gubljenju kilograma, zato što tada i zbog umora tela i ostalih procesa koji su sporiji, jača hrana teže naleže na želudac i zadržava se.

Read More