Daltonizam – naočale za raspoznavanje boje: mogu li vam pomoći?

Ukoliko vam je doktor rekao da vam je onemogućeno raspoznavanje boja te da ste daltonist, nije bilo baš puno toga što vam je moglo pomoći. Vjerojatno vam je rečeno i da je daltonizam genetsko stanje i da se ne može promijeniti te da biste vjerojatno trebali izbjegavati profesije koje zahtijevaju ‘vid u boji’. Međutim, s razvojem naočala za daltonizam, to bi se sve moglo promijeniti.

raspoznavanje boja

Što su naočale za daltonizam, tj. naočale za raspoznavanje boja?

Naočale za raspoznavanje boja su naočale s posebnim lećama koje osobama mogu pomoći da bolje vide boje. Iako neće ‘izliječiti’ daltonizam, daju osobama s daltonizmom mogućnost da svijet oko sebe dožive bolje, točnije te da vide veći spektar boja.

Također će osobama s navedenim stanjem pomoći da bolje odaberu i iskombiniraju boje i uzorke odjeće, a i svakako će im omogućiti veći izbor mogućih zanimanja.

Optical Express

Trenutno je najpopularniji brand takvih naočala od EnChroma, tehnološke kompanije iz Kalifornije. Razvili su ih Andrew Scmeder i Don McPherson. Prema njima, razlog zašto su neki ljudi daltonisti krije se u abnormalnom preklapanju reakcije na svjetlo. Taj problem najčešće rezultira neprepoznavanjem crvene i zelene boje. Kako bi kompenzirali taj nedostatak, EnChromove naočale sadrže optičke materijale koji selektivno uklanjaju valne duljine svjetla tamo gdje se preklapanje događa. Rezultat je točnije prepoznavanje boja te bolje razlikovanje crvene od zelene.

Naočale koštaju otprilike između 300 i 429 dolara bez dioptrijskih leća te između 450 i 600 dolara za naočale s dioptrijskim lećama. EnChroma procjenjuje da ove naočale mogu pomoći čak 80% osoba koje pate od daltonizma.

Kako biste otkrili mogu li vam ove naočale pomoći, EnChroma savjetuje da ispunite test za raspoznavanje boja na njihovoj web stranici.

Daltonizam – poremećaj prepoznavanja boja

Original Article