Deca sa radnim navikama postaju uspešnija u životu

Pexels

Naučnici su sproveli istraživanje koje je trajalo 75 godina (Harvard Grant Study), kako bi otkrili od čega zavise sreća i uspeh. Njihov zaključak je da su u pitanju dve stvari: ljubav i radna etika.

Ako je to manje ili više očigledno, važno je da deca imaju zadatke zbog kojih će verovatno uspeti u budućnosti.

Prema Džuli Litkot-Hajms, autorki knjige „How to Raise an Adult“ zadaci pomažu deci da razviju određeni stav koji može dovesti do toga da preuzimaju odgovornost kada to bude bilo potrebno.

Ovaj kvalitet je koristan kada dete ima grupne projekte u školi ili na fakultetu. Oni koji su naučili da preuzimaju inicijativu još od detinjstva imaju veće šanse da budu vođe.

Kada dete vidi da njegovi postupci vode do određenog ishoda i realizuje vezu „delovanje posledica“ otvoriće celu mrežu aktivnosti kao što su razmišljanje, planiranje, traženje, pokušaji, neuspesi i uspesi. To daje detetu više prostora za stvaranje iskustva. A obavljanje poslova pruža im više kontrole nad drugim veoma značajnim fragmentom njihovog života.

Zadaci su delovi svakodnevnog života koje je nemoguće izbeći. Ako štitite dete od kućnih obaveza i stvarate zavisnički način razmišljanja, to na kraju donosi detetu samo veću štetu.

Kao što je spomenula Litkot-Hajms roditelji ne bi trebali sav trud da ulože u dobre ocene već i na formiranje određenih navika, veština i razmišljanja. To će im pomoći da više napreduju u životu i stvara sposobnost postavljanja prioriteta, ali i realizaciju bez odlaganja.

Litkot-Hajms kaže da traženje od deteta da pomogne s pranjem suđa ili iznošenjem smeća pomaže deci da se nauče realizaciji.

Kad namerno izolujemo decu od poslova, ne dopuštamo im da razviju radnu etiku potrebnu ne samo u školi ili na poslu, već i u životu. Ovo iskustvo će značiti vašem detetu i dati mu pozitivan osećaj da je produktivno.