Drage dame, jače se: Muškarci teže podnose grip

Njima je teže

Nauka je dokazala da muškarci zaista teže od žena podnosite prehladu, virus i temperaturu od 37,2.

Doktorka Beatriks Grubek-Lebenštajn, imunolog sa Univerziteta u Inzbruku istraživala je razlike u imunom sistemu polova, i rezultati njene studije potvrdili su da se muškarci češće razboljevaju od žena. U pitanju je, kako kaže, zaista razlika u reakciji imunog sistema na bolest.

Ona kaže da se protiv patogenih mikroorganizama koji napadaju organizam bore ćelije specifične imunosti i ćelije nespecifične imunosti. Nespecifične ćelije efikasne su isključivo u borbi protiv određenih patogenih mikroorganizama, kao što su virusi grupa i u tom slučaju organizmu omogućavaju da se sam brani protiv čitavog niza virusa, bakterija i parazita.

Ali, relativno je mali broj svake vrste specifičnih ćelija. Da bi se uništio patogeni mikroorganizam, specifične imune ćelije moraju da se multiplikuju milion puta.

Ovde dolaze do izražaja razlike u imunoj reakciji među polovima: dok ženski hormon estrogen pomaže pri umnožavaju specifičnih imunih ćelija, efekat muškog hormona testosterona je suprotan.

I ranija istraživanja pokazala su da estrogen ima snažna antivirusna svojstva protiv HIV-a, ebole i hepatitisa.

“Estrogen stimuliše imuni sistem, a testosteron ga suzbija i potiskuje”, potvrdio je dr Markus Altfeld sa odseka za imuna istraživanja na hamburškom Institutu Hajnrih Pete, gde se istražuje biologija humanih patogenih virusa.

“Ženski imuni sistem reaguje mnogo brže i agresivnije na patogene mikroorganizme u odnosu na muški.”

Što je nivo muškog testosterona viši, imuni sistem muškarca je slabiji. Naučnici priznaju da im nije jasno zbog čega ih taj hormon čini zdravstveno slabijim. Mnogi veruju da je u pitanju biologija: žene su u prošlosti morale da zaštite novorođenče, i zato su morale da imaju izuzetno snažan imunitet.

“Imuni sistem ojačan estrogenom posebno je snažan kod mladih žena posle puberteta. Smanjuje se godinama, posebno posle menopauze”, rekla je Grubek-Lobenštajn.

Ali, nije samo testosteron taj faktor koji slabi njihov imunitet.

“Muškarci se češće nezdravije hrane, posebno su manje disciplinovani kad su u pitanju bolesti, a najviše kad je u pitanju vakcinacija.”