Dugoročne posledice preskakanja doručka

Foto: Shutterstock

Mlade osobe koje preskaču ili jedu skroman doručak imaju čak 68 odsto veće šanse da kao odrasli pate od metaboličkog sindroma, što je zajednički naziv za dijabetes, visok krvni pritisak i gojaznost.

Mali ili nikakav doručak u tinejdžerskim danima može znatno da utiče na zdravlje i 30 godina kasnije.

Švedski naučnici su otkrili da osobe koje mrljavo doručkuju tokom adolescencije pokazuju više znakova metaboličkog sindroma 27 godina kasnije, u poređenju sa onima koji su jeli sadržajniji doručak, piše Dejli mejl, a prenosi RTS.

Studenti Univerziteta „Ume“, 1981. godine su ispunjavali upitnik o tome šta jedu za doručak, a posle 27 godina, 2008. godine, išli su na lekarski pregled, jer su stručnjaci specifično tražili znake metaboličkog sindroma i bolesti koje mogu da se dovedu u vezu sa njim.

Istraživanje je pokazalo da su oni, koji su kao mladi odbijali doručak ili su ujutro jeli vrlo skromno, posle 27 godina imali čak 68 odsto veću sklonost ka metaboličkom sindromu.

Naučnici su na početku studije takođe uzeli u obzir i niz socioekonomskih faktora i životnih navika adolescenata i zaključili su da je doručak bio najsnažniji faktor rizika.

Rezultate podupiru prethodna otkrića stručnjaka Univerziteta u Tel Avivu da unošenje više kalorija u jutarnjim satima nego kasnije tokom dana, smanjuje rizik od dijabetesa i gojaznosti.

Obilniji doručak, takođe, pomaže i kod mršavljenja, što pokazuje izraelska studija. Oni koji su jeli obilniji doručak, a manji ručak i večeru, u proseku su gubili 8,5 kilograma, dok su oni koji su najviše kalorija unosili na kraju dana izgubili tek 3,5 kilograma.