Dugoročni karantin doprineo porastu alkoholizma kod mladih

pixabay.com

Dugotrajni karantin zbog pandemije Covida 19, između ostalog je jedna od faktora zbog alarmantnog porasta alkoholizma među mladima u Italiji, piše onlajn novine “Fanpejdz”.

Novine prenose zaključke godišnjeg izveštaja o alkoholizmu i upotrebi droga među mladima u kome se navodi da je veoma često reč o “pijenju da bi se napilo”, takozvanom “binge drinking”, veoma raširenom među mladima.

Porastu alkoholizma doprinela je činjenica da su zbog pandemije barovi zatvoreni, škole takođe, onemogućeno druženje s vršnjacima ali i činjenica da je alkohol lako dostupan mladima onlajn kupovinom.

Alkoholizam je uzročnik, prosečno šest hiljada saobraćajnih nesreća godišnje i na prvom je mestu kao uzročnik smrti mladih u dobi 15 do 24 godine.

“U vreme od početka pandemije primili smo za 30 odsto više telefonskih poziva za pomoć od roditelja zbog alkoholizma svoje maloletne dece starosti između 13 i 17 godina”, izjavio je jedan od istraživača poznate italijanske agencije “Vox Investigazioni”, Frančesko Mimo.

Po njegovim rečima, a na osnovu iskustva, preterana sloboda koju uživaju mladi danas izaziva kod roditelja stres.

Mimo savetuje roditeljima da obrate pažnju na eventulano visoke troškove dece, na ponašanje, posebno čestu promenu raspolozenja i neopravdanu agresivnost.