Evo koje su dobrobiti rena, a ko ne bi trebalo da ga koristi

commons.wikimedia/Anna reg

U piramidi ishrane ren se svrstava u vrlo korisno povrće, a njegov svež koren može da se koristi tokom cele godine.

Previše oštar ukus i miris možete ublažiti dodavanjem narendane jabuke, pavlake, svežeg sira ili zgnječenih tvrdo kuvanih jaja. Od rena možete pripremati sosove za dimljenu ribu ili kuvano meso, praviti namaze ili njime začiniti čorbe i salate. Takođe je korisno lišće koje ima blaži ukus, možete jesti i prekuvane mlade stabljike.

Koja su dobra svojstva rena?

Bogat je vitaminima C, B1, B6, gvožđem, kalcijumom, magnezijumom, vitaminom B2.

Izotiocijanat koji se nalazi u renu ojačaće imunološki sistem i poboljšati proizvodnju belih krvnih zrnaca čiji broj zavisi od broja slobodnih radikala.

Alil izotiocijanat je antibakterijska materija koja se nalazi u renu i može ukloniti mikrobe i bakterije. Osim ovog jedinjenja, ren je važna zaliha mangana – enzima koji jačaju ćelije i telesne tečnosti u telu.

Oštar miris nekih biljaka, poput ruzmarina, žalfije ili rena, podstiče pravilno disanje, smiruje napetost i poboljšava koncentraciju. Ren pomaže pravilnom funkcionisanju disajnog sistema. Dovoljno je duboko udahnuti narendani ren koji kod prehlade smanjuje sluz, ublažava bolove u plućima. Takođe, dobro deluje kod alergija i sinusitisa. Korišćenje rena u ishrani dovodi do pravilnog varenja i zdravih creva.

Uz đumbir u domaćem čaju, može pomoći u sagorevanju masti. Uključite li redovno vežbanje i regulišete ishranu, ren je dobar pomoćnik u mršavljenju.

Kalcijum i magnezijum važni su minerali odgovorni za izgradnju kostiju koji nas štite od artritisa i osteoporoze. Ren je bogat izvor ovih minerala, zbog čega se preporučuje u ishrani svih onih koji imaju genetsku predispoziciju za razvoj ovih bolesti kostiju. Naravno, prvo se posavetujte sa svojim lekarom.

Kiseli sos od rena

Narendajte tvrdo kuvano jaje i ren, zalijte sa malo supe i dodajte majonez. Umesto majoneza možete dodati kiselu pavlaku.

Sos od krompira s renom

50 g rendanog rena,

2 narezana ohlađena krompira,

5 dl vode začinjene jabukovim sirćetom,

15 g soli i 15 g šećera.

Sve dobro izmešajte i sos poslužite hladan.

Sos od jabuka s renom

Narendajte 2 veće jabuke, dodajte 50 g narendanog rena, 5 dl vode sa sirćetom, 15 g soli i kašiku šećera. Sve dobro izmešajte i poslužite.

Ko ne bi trebalo da uživa ​​u renu?

Kada koristite ren, dobro je znati da sadrži natrijum koji nije toliko pogodan za dijabetičare. Osobe sa poremećenom funkcijom bubrega takođe bi trebalo da izbegavaju korišćenje rena, ali zbog njegove lekovitosti preporučuje se upotreba u malim količinama.

Ukratko, ren treba konzumirati umereno, čak i ako ste zdravi. Treba da ga izbegavaju i oni koji imaju problema sa štitnom žlezdom, kao i trudnice i dojilje. Ako niste sigurni da li je jedenje rena prikladno za vaše zdravstveno stanje, posavetujte se sa svojim lekarom.