Evo zašto su sveži krastavci veoma dobri za zdravlje

pixabay.com

Krastavci su ukusna namirnica, ali istovremeno i veoma zdrava. Oni nisu dobri samo kao ukusna salata, već se ovo povrće može koristiti samostalno kao međuobrok ili u sve popularnijoj vodi od krastavca.

Čak i većina dece voli krastavce, a ne samo da ih vole gotovo svi, već su i niskokalorični i dobri za naše telo.

Sjajno hidratizuju organizam

Svi znamo koliko je unos tečnosti u organizam važan, posebno za vreme toplijih dana koji nam se polako približavaju. Ali unošenje tečnosti u telo ne mora uvek biti u obliku pića. Krastavci sadrže čak 97 posto vode, što ih čini savršenim za hidrataciju tela.

Sadrže antikancerogene supstance

Krastavci sadrže lignane i polifenole koji smanjuju rizik od određenih vrsta kancera. To se, na primer, odnosi na rak dojke i rak grlića materice.

Jačaju kosti

Kada pomislite na krastavce, sigurno vam prva asocijacija nisu kosti, ali krastavci su zapravo dobri i za njih. To je zato što je ovo povrće bogato vitaminom K, koji podržava gustinu kostiju i štiti nas od preloma. Vitamin K omogućava bolju distribuciju kalcijuma u telu i ima veliku ulogu kod sprečavanja osteoporoze.

Krastavci su sjajni za čišćenje organizma

Jedući krastavce možete prvenstveno očistiti creva. Enzim erepsin razgrađuje proteine ​​i tako pospešuje probavu, naročito mesa. Uz to, krastavci deluju pogodno i kod prirodnog snižavanja visokog krvnog pritiska.

Smanjuju stres

Kad ste nervozni, puni briga i stres vam je na visokom nivou – pojedite krastavac. Naime, ovo povrće je bogato vitaminom B, a on pomaže našem telu da se na prirodan način oslobodi stresa.