Gel za tuširanje koristite samo za tri mesta na telu, za ostalo dovoljna je voda

Unsplash

Peri ruke, peri zube, tuširaj se svaki dan, lekcija je koju nam ponavljaju od kad znamo za sebe.

Koža je najveći organ

Često se zaboravlja da je koža najveći ljudski organ te je vrlo složen i ima brojne funkcije. Dr. Sendi Skotnicki, doktorka i profesorka dermatologije na Univerzitetu Toronto objasnila je kako pranje celog tela sapunom može dovesti do problema s kožom, poput nastanka ekcema i isušivanja kože. Naime, sapun može uništiti korisne bakterije koje se nalaze na koži.

Studije su pokazale da su ljudi koji nemaju te bakterije na koži skloniji razvoju nekih bolesti.

Osim ako niste završili trku po blatu, jedina mesta kojima stvarno treba temeljno čišćenje tokom dana su stopala, pazuh i prepone. Ostali delovi tela trebalo bi da se samo  isperu, pa čak i ako ste došli s treninga, kaže dr. Robin Čutkan, osnivačica centra za Žene u Merilendu.

Upravo na ta tri mesta se nastanjuju gljivice ili može urasti dlaka i dovesti do infekcije, a radi se i o mestima na telu gde je koža najosjetljivija. Preterate li s pranjem ostalih delova tela, imaćete više štete nego koristi. Tako na primer preterano pranje kose može osušiti i iritirati vlasište, jer će se podići pH vrednost, a tada koža sama pokušava to da ispravi i kompenzuje pa će rezultat biti – masna kosa.

Jednom dnevno je dovoljno

Genitalna područja sadrže mikrobe i dobre bakterije koje ne treba ukloniti. Žene uvek treba da paze da se peru nežnim i jednostavnim sapunima i nikako ne ispiraju unutrašnjost. Kod muškaraca takođe prečesto pranje genitalija može stvoriti probleme.

Koža na tom području je vrlo osetljiva i pranje češće od jednom dnevno može uzrokovati iritaciju, suvoću te svrab. Treba koristiti nežne proizvode te izbegavati grube materijale pri pranju, savetuju stručnjaci.

Read More