Genetska predispozicija i zdravlje

Iako se naše genetske karakteristike ispoljavaju već odmah po rođenju, njihov uticaj uvek je tu odmah ispod površina. Geni nastavljaju da oblikuju naše telo i zdravlje tokom odrastanja. Ipak, tokom odrastanja i u zrelom dobu okruženje igra sve veću i važnu ulogu u određivanju dobrog zdravlja i razvoju bolesti.

Možemo da se rodimo sa genetskim abnormalnostima, koje smo nasledili od naših roditelja, koje se ispoljavaju tek kasnije tokom živoa – verovatno dok nekoliko drugih gena koji učestvuju u sličnom ćelijskom procesu se ne mutiraju. Mnoge bolesti (specijalno rak) su rezultat, makar delimično, kada zdravi geni postanu abnormalni tokom života.

Kako starimo geni imaju sve manje uticaj na našu sudbinu a mnogo veću ulogu ima kvalitet našeg života.

čitanje ljudskog genetskog koda je otvorilo novu eru, koja bi trebala da revolucionarno unapredi medicinu i zdravlje, kakve ih danas poznajemo. Ipak će proći nekoliko desetina godina dok se misterija uticaja gena na zdravlje dovoljno nestvarne da indetifikuju gene i kombinaciju gena i spoljašnjih faktora kod mnogih uobičajenih i manje uobičajenih bolesti.

Postepeno bi trebali da iskoristimo prednosti znanja kako funkcionišu geni. Manipulacijom genima i u interakciji sa našom sredinom i načinom življenja, možda će izazov poboljšanja života tokom starenja i novi tretmani u borbi protiv bolesti biti moćn oružje. Cilj ne treba da bude prosto produžetak života već i bolji kvalitet života sa starenjem.

Mi nismo prosto robovi naših gena, ne moramo da im dozvolimo da vladaju našim zdravljem. Kao ljudi slobodni smo da biramo kako ćemo živeti, i tako imamo slobodu da zaustavimo ili usporimo dejstvo gena i naše okoline zajedno da utiču na našu sopstvenu sudbinu.

Odluke koje mođemo da donesemo a vezane su za naše okruženje i način života kao što su način ishrane, da li pušimo ili pijemo, koliko često vežbamo, da li sebe izlažemo karcinogenim materijama na poslu (naprimer radijacija), ili u slobodno vreme (preterano sunčanje), mogu biti presudne u određivanju koliko će naše genetske predispozicije uticati tokom starenja ili na pojavu bolesti.

Još važnije je da životni stil može da kontroliše stepen na koji će okruženje uticati na zdrave gene. faktori kao što su zdrav način ishrane može da bude preventiva da ne dođe do genetskih mutacija koje se dešavaju kada su ćelije pod udarom karcinogena iz naše sredine, i da pomognu telu da nateraq da abnormalne ćelije funkcionišu normalno.