Haljine i predmeti Merilin Monro na aukciji

Haljine Merilin Monro zajedno s potpisanom fotografijom u kojoj jedna od najvećih holivudskih zvezda zahvaljuje producentu koji je pokrenuo njenu karijeru, biće prikazani javnosti pre prodaje na aukciji.

Aukcijska kuća Profajls in histori (Profiles in History) najavila je da će zbirka biti predstavljena na Beverli Hilsu od 18. avgusta, a da će aukcija biti krajem oktobra, preneo je Asošiejted pres.

Medju predmetima je fotografija koja je Monro potpisala za direktora Bena Lajona iz Tventi senčri foksa (20th Century Fox) s tekstom: “Dragi Ben, pronašao si me, dao mi ime i verovao u mene kada niko nije. Mnogo hvala i ljubavi zauvek. Merilin”.

Rodjena kao Norma Džin Mortenson, Monro je promenila ime po dolasku u Holivud. Uzela je majčino devojačko prezime Monro, dok je Lajon smislio “Merilin”.

Fotografija je napravljena tokom snimanja “Sedam godina vernosti”, filma iz 1955. u kojem je i čuvena scena Monro kako drži belu haljinu da se ne digne zbog naleta vazduha iz podzemne železnice.

Verzija te haljine, koju je napravio dizajner Bil Travila za turneje i izložbe, takodje je medju predmetima na prodaju, zajedno s njenim scenarijem za film.

Na aukciji će biti ponudjene i njene fotografije iz detinjstva, 15 kostima koje je nosila u filmovima, medju kojima i haljine iz “Muškarci više vole plavuše” i “Kako se udati za milionera”.

Na izložbi u Pali sentr for midija (The Paley Center for Media) biće prikazane i velike fotografije Monro koje je uradio modni fotograf Milton Grin, prijatelj glumice.