Hemikalije na površini voća su štetne po zdravlje, ovo je najbolji način da ih sperete

Pexels

Gastroenterolog Vojisalav Perišić je gostujući u jutarnjem programu istakao jabuke i grožđe kao možda najbolji izbor za ove jesenje dane. Sadrže antioksidans reasveratrol koji čisti i detoksikuje organizam.

U jabukama ga ima manje, ali ga ima. Tu je i vitamin E, kvercetin, jabuka je čudo, 90 aktivnih hemijskih supstanci se nalazi u njoj. Jabukovo sirće se mnogo pominje u raznim savetima. Ono, iako je kiselo, kada uđe u usnu duplju praktično nakon par centimetra, njegov sadržaj postaje bazan. I nema to štetno kiselo dejstvo. Deluje osvežavajuće na organizam.

Jabukovo sirće jako obnavlja organizam. Uzima se nerazblaženo, 30-40 ml, ali doda se malo meda. I to ne samo zbog ukusa, već antiupalnih dejstava koje med ima. Kiselina iz jabukoveog sirćeta obnavlja naše sluznice, to je hrana za njih.

Jesen je, uzimajte jabuke i grođže. Ne treba vam probiotik, ne treba imunoterapija. Jedan dan dete mora da pojede grozd i dve jabuke, jednu za doručak, drugu za ručak.

A da li je bolje oljuštiti jabuke ili ih jesti sa korom, gastroeneterolog kaže:

– Bolje ih je prati jedno 15-20 minuta kako bi se sa korice uklonile aktivne hemikalije, nego oljuštiti. Dovoljno je 15 minuta, operite i obrišite – zaključio je doktor.

Veoma je važno oprati detaljno voće pre konzumacije jer ostatak hemikalija može da izazove stomačne tegobe i nadimanje.