Higijenske navike kod kojih najčešće pravimo greške

pixabay.com

Svi znamo da je higijena pola zdravlja i zato je važno voditi računa o njoj. Ali osim ruku i dezinfekcije površina, i brojne druge stvari su važne, a često ih zaboravljamo.

U toku pandemije konstantno se priča o pranju ruku, ali osim ruku, važne su i druge stvari koje svakodnevno koristimo, a koje takođe mogu da budu uzrok bolesti ako ih ne čistimo ili ne menjamo redovno.

Ne čistite četku za kosu

Četke za kosu dobra su podloga za bakterije, pa se preporučuje njihovo pranje posle jedne do dve nedelje korišćenja. S obzirom na to da četku za kosu koristimo svaki dan, zastrašujuće je i pomisliti koliko se bakterija može skupiti na njoj. Četku možete oprati običnim šamponom.

Potpuno uklanjanje dlačica u nosu

Uklanjanje dlačica u nosu nema nikakvih prednosti. Te dlačice sprečavaju prašinu i druge alergene da ulaze u pluća, pa ukoliko dlake ne proviruju van nosa, nemojte ih dirati.

Pranje ruku vrućom vodom

Iako možda mislite da vruća voda ubija bakterije, ona bi trebalo da bude temperature od oko 100 stepeni Celzijusa da bi bila opasna za bakterije. Osim toga, vruća voda može da dovede do dodatnog isušivanja kože ruku, piše Bright Side.

Stavljanje dezodoransa odmah posle tuširanja

Mnogi žure da stave dezodorans odmah nakon tuširanja kako bi sprečili znojenje, ali zapravo tako čine lošu stvar. Ako vaša koža nije savršeno suva, dezodorans neće dobro funkcionisati.

Preduga zavesa za tuširanje

Nabori na vašoj zavesi za tuširanje najbolje su mesto za bakterije koje vole vlagu. Nakon tuširanja podignite zavesu sa pločica dok se ne osuši.