Hrana od koje se bolje spava

Pexels.com

Zbog užurbanog načina života i stresa mnoge osobe imaju problema sa nesanicom. Postoji rešenje, i to prirodno.

Da li znate da postoji hrana od koje se bolje spava? Saznajte o čemu se radi.

Ako se oslanjate na pilule za spavanje za dobar san, imajte na umu: one mogu da izazovu razne kontraindikacije. Ako ne možete da spavate, pokušajte da jedete bilo koju od ovih namirnica za nesanicu.

Princip je veoma jednostavan. Nekoliko sati pre spavanja pojedite neku od ovih namirnica:

Med

Dodajte malo meda u toplo mleko ili biljni čaj nekoliko sati pre nego što planirate da odete u krevet. To malo glukoze snižava nivo oreksina, neurotransmitera koji podiže nivo budnosti.

Integralne žitarice

Ako se osećate malo uznemireno, posegnite za parčetom hljeba od celog zrna. Integralne žitarice podstiču proizvodnju insulina, koji pomaže nervnim putevima da dođu do triptofana – aminokiseline koja deluje kao sedativ.

Banane

Banane su bogate kalijumom, mineralom koji je neophodan za dubok san. Banane takođe sadrže triptofan i magnezijum, što ovo voće čini malim sedativom prirode.

Pasulj

Vitamini B se dugo koriste za lečenje nesanice i ublažavanje stresa i anksioznosti. Ako tražite prirodni kompleks vitamina B, probajte pasulj jer sadrži lepu količinu različitih vitamina B kao što su B6, niacin i folna kiselina.

Mlečni proizvodi

Mlečni proizvodi su prirodni izvor triptofana koji izaziva san, a sadržaj kalcijuma u ​​mlečnim proizvodima ima dobar efekat pojačavanja aminokiselina.

Orasi

Šaka orašastih plodova je odlična užina za spavanje jer pomažu u povećanju nivoa serotonina u mozgu i odličan su izvor magnezijuma i triptofana. Orasi, laneno seme, seme bundeve i suncokretovo seme su prirodni sedativi.

Ovas

Melatonin je hormon koji pomaže u kontroli ciklusa spavanja/budnosti u telu. Ovas je prirodni izvor melatonina. Ako vam je potrebna užina pre spavanja, uzmite malu činiju ovsene kaše ili zdrav ovseni kolačić.

Živina

Nije samo ćuretina ta koja sadrži triptofan koji izaziva san. Parče piletine za večeru takođe može da vam pomogne da brže zaspite.

Leblebija

Ne samo da je dokazano da vam leblebija pomaže da manje jedete, već je i bogata vitaminom B6. On pomaže telu da proizvodi serotonin, hormon koji donosi dobar osećaj i poboljšava mentalno zdravlje. Ovaj vitamin vam može pomoži da se opustite.

Jogurt

Mala činija jogurta sa nekoliko omiljenih preliva može biti upravo ono što vam treba da zaspite. To je zato što jogurt sadrži kalcijum, koji je potreban za obradu hormona triptofana i melatonina koji izazivaju san.

Sok od trešnje

Trešnje su takođe bogate melatoninom, a nedavna studija je pokazala da redovno pijenje soka od trešanja ili jedenje trešanja može pomoći ljudima sa nesanicom da regulišu svoje cikluse spavanja radi boljeg sna.

Zeleno povrće

Zeleno povrće sadrži visok nivo kalcijuma, važnog za proizvodnju hormona spavanja. Žudite za nečim slanim i hrskavim pre nego što odete na spavanje? Napravite malo čipsa od kelja za hranljivu užinu koja izaziva san.

Čaj od kamilice

Šolja čaja od kamilice pre nego što odete u krevet je pravo rešenje. Ova biljka ima umirujuće dejstvo, a ispijanje tople šoljice (bez kofeina) čaja pre spavanja može biti samo rutina pre spavanja koja vam je potrebna da biste lakše zaspali.

Grožđe

Studija iz 2006. pokazala je da popularne sorte grožđa koje se koriste za pravljenje vina, kao što su Merlot, Sangiovese i Cabernet, sadrže visok nivo melatonina. Studija je testirala zrna grožđa, a ne vino. Nemojte ovo shvatiti kao dobar izgovor da pijete pre spavanja, jer vam alkohol može otežati spavanje tokom cele noći.

Jaja

Jaja su takođe dobar izvor triptofana, pa uz šolju čaja uzmite tvrdo kuvano jaje ili poširano jaje na hlebu od celog zrna da biste kombinovali moć vaše omiljene hrane koja izaziva san.

Read More