Imate plave oči? Nemamo dobre vijesti za vas!

Ukoliko imate plave oči, moguće je da cijeli život živite u neznanju. Bez brige, nije ništa ozbiljno, ali moguće je da ste cijeli život bili krivo informirani.

Plave oči – o čemu se radi?

Nevjerojatno je, ali svi ljudi s plavim očima imaju jednog, jedinog, predaka koji je živio prije cca 10.000 godina. Danas, 1 od 6 osoba ima plave oči.

Ali zapravo, NITKO nema plave oči. I plave oči su smeđe. Čak i one jako plave. Vjerojatno sada imate nekoliko pitanja za nas…

Optical Express

Sve su oči zapravo smeđe. Ukoliko se pitate zašto ne izgledaju smeđe – postoji vrlo dobar razloga za to. Naime, boju očiju određuje melanin, pigment koji se pojavljuje i u kosi i koži. Melanin šarenici daje boju, a količina melanina određuje boju očiju. Taj pigment je smeđi, pa iako se oči čine obojane drugom bojom, samo sadrže smeđi pigment u određenoj količini. Interakcija između količine melanina i građe šarenice uzrokuje bojanje smeđeg pigmenta u zeleno, plavo ili smeđe.

Što manje melanina ima, to su oči više plave. Neka srednja količina melanina obojat će oči u zeleno, a ukoliko ima puno melanina oči će vam biti smeđe. Boja očiju mijenja se na različitom svjetlu, ali se mijenja i kroz godine, kako količina pigmenta varira.

Pročtiajte sljedeće: Trikovi kojima možete zadržati energiju tijekom danaOriginal Article