Ishranom protiv PMS tegoba

Pronađite kom tipu žena pripadate i izaberite namirnice

Sve žene poznaju tegobe takozvanog PMS – pred-menstrualnog sindroma. Dva-tri dana pre menstruacije mogu nabrojati bar pet neprijatnih pojava, a američki istraživači su zaključili da postoji sto različitih simptoma vezanih za dane pre.

Bolovi u stomaku, dojkama, glavi, ispod pazuha, naduvenost, blaga depresija, povećan apetit, razdražljivost – to su najčešće smetnje, koje gotovo svaka žena doživljava bar jednom mesečno, dok se nalazi u takozvanom fertilnom periodu, odnosno periodu mogućnosti rađanja. Uzrok ovih smetnji je hormonske prirode, kad po simptomima otkrijete kojoj grupi pripadate, pokušajte da se kritičnih, a i ostalih dana, hranite određenom vrstom namirnica, koja će olakšati pred-menstrualni period.

• Tip A:
Svakog meseca u vreme pred krvarenje dobijete tri kilograma više! Kriv je estrogen, koji zadržava vodu u organizmu. Preterana tečnost slaže se u nogama, stomaku, dojkama. Logična posledica je osećanje napetosti, vaga pokazuje višak kilograma, ništa ne možete da zakopčate!
Iako zvuči paradoksalno, morate više da unosite tečnost, na taj način terate bubrege na rad. Uzimajte dodatno magnezijum i najmanje dve i po litre vode dnevno, najbolje bi bilo mineralnu vodu, koja ne sadrži natrijum. Dobar je i čaj od koprive, a jelo začinite biberom, koji ubrzava razmenu materija u organizmu.

• Tip B:
Razdražljiv period posledica je opet, pojačanog lučenja estrogena, koji podiže nivo adrenalina. Ponekad ne možete samu sebe da prepoznate! Iako biste želeli da se saberete i smirite, to vam ne polazi za rukom. Pomažu vežbe opuštanja i šetnje. Hranite se žitaricama, voćem i povrćem, dodajte vitamin B-6 i kalcijum. Kod svih tipova žena, koje pate od PMS, važno je da unose magnezijum. Vitamin E, pomaže tipu B, kao i soja, semenke, zatim krompir i testo.

• Tip C:
Osetljivost, suze, neraspoloženje uzrokuje isuviše progesterona u organizmu. Preporučuje se da nedelju dana pre menstruacije sprovodite aerobik, džoging ili vozite bickl. Važno je da puls ubrzate i da to vežbanje traje najmanje 20 minuta. Na taj način stvara se u organizmu endorfin, hormon sreće, koji daje vedrije raspoloženje. Ako se pridržavate ovog fizičkog napora, bolje ćete spavati.
U ishrani su neophodni ugljeni hidrati, znači hleb, krompir i testo, zatim kalcijum i do 1.200 miligrama, polovinu te vrednosti imate u pola litre mleka! Pomoćiće vam čaj ili pilule kantariona. Ukoliko uzimate pilule, morate ih redovno uzimati dve nedelje da bi došlo do pozitivnog efekta.

• Tip D:
Gladna žena! Promene nivoa šećera u krvi u vreme PMS – dana. Stalan osećaj gladi, želja za slatkišima, koji opet izazivaju novu glad. Sigurno vam je neophodno više ugljenih hidrata, ali ne iz šećera! Jedite hleb, krompir i testo, unosite redovno kalcijum, i naravno magnezijum. Ako budete preterano jeli tri dana, dovoljno je da nabacite kilogram, koji ćete kasnije teško skinuti.