Ispijanje vode tokom obroka donosi više štete nego koristi

Pexels

Iako je održavanje pravilne hidratacije presudno za celokupno zdravlje, ispijanje vode uz obrok nije baš dobar izbor.

Šta se dešava kada svaki zalogaj “zalijete vodom”?

Isušuje usta

Koliko god kontradiktorno zvučalo, čaša vode uz obrok može isušiti pljuvačku. Neki ljudi vole da dodaju krišku limuna u vodu, što je čini kiselim napitkom koji utiče na lučenje pljuvačke.

Suvoća u ustima može da dovede do nekih neprijatnih simptoma, uključujući zadah. Voda sa limunom takođe može da pogorša određena zdravstvena stanja, poput refluksa kiseline, i može da oštetiti zubnu gleđ.

Može da šteti varenju

Kada uz obrok pijete vodu, pljuvačka se razređuje. To utiče na oslobađanje želudačnih sokova koji su odgovorni za varenje hrane. Kao rezultat toga, vaš želudac dobija slabije signale za razgradnju hrane, što može da dovede do nadutosti, piše Bright Side.

Usporava apsorpciju hranljivih sastojaka

Budući da konzumiranje vode tokom obroka razređuje sokove kojima se hrana vari, to utiče na prirodan nivo kiselosti želuca. To negativno utiče na vaš sistem za varenje i dovodi do toga da telo apsorbuje manje vitamina i hranjivih sastojaka.

Može da dovede do gorušice

Ispijanje vode uz obroke dodaje volumen želucu i povećava pritisak na njega, slično kao što bi to činio obilan obrok. To može da pogorša određena zdravstvena stanja i poveća rizik od refluksa kiseline.

S obzirom da unos vode tokom obroka dovodi do toga da se luči manje enzima za varenje, to može da dovede do lančane reakcije nuspojava, uključujući gorušicu.