Jedna voćka dnevno i možete smanjiti šanse za opaku bolest

pixabay.com

“Jabuka dnevno, pola zdravlja”, vrlo dobro to znamo.

Osim što je zdravo voće, dobra je za belinu zuba i bolji probavni sistem, ali da li ste znali da njeno konzumiranje može da spreči pojavu Alchajmerove bolesti?

Da, tako je. Naime, naučnik za hranu doktor Vinsent Kandravinata iz Sidneja, izneo je zanimljiv zaključak po kome jedna jabuka dnevno može imati pogodan uticaj na sprečavanje bolesti zaboravljanja.

On kaže da bi njihovo konzumiranje moglo da vam pomogne “da zapamtite gde ste stavili ključeve od automobila” jer jabuka sadrži vitamine i minerale koji su povezani sa očuvanjem pamćenja, piše “Daily mail”.

Takođe, rekao je da je ovo voće bogato fenolima kao što su flavonoidi, koji mogu pomoći u smanjenju rizika od Alchajmera stiteći mozak od štetnih supstanci.

Istina je da se ti flavonoidi mogu naći i u mnogim drugim vrstama voća i povrća i da su snažan antioksidant koji može umanjiti simptome depresije i anksioznosti. Naime, on je citirao američku studiju od 2.800 učesnika od 50 godina koja je otkrila da su oni koji su jeli hranu manje bogatu flavonoidima dva do četiri puta skloniji razvoju Alchajmerove bolesti i srodne demencije tokom perioda od 20 godina.

Studije su pokazale da veći unos flavonoida i njihove podklase flavonola u ishrani može biti povezano sa smanjenjem rizika od razvoja Alchajmerove bolesti.

Read More