Jod je mineral za dobro zdravlje, evo gde ga ima najviše

Shutterstock

Pravilna ishrana je osnovna baza dobrog zdravlja i podrazumeva pravilan i raznovrstan izbor namirnica i sadrži sve hranljive i zaštitne sastojke.

Osnov uravnotežene i pravilne ishrane su vitamini i minerali, koji imaju jednu zajedničku osobinu, a to je da ih naše telo ne može proizvesti, već ih moramo unositi hranom i vodom.

Jedan od esencijalnih minerala je i jod.

Jod je prisutan u hormonima štitne žlezde, odgovoran je za regulisanje funkcije štitne žlezde, podržava zdrav metabolizam i pomaže rast i razvoj. Jod je neophodan za razvoj mozga.

Majkl Cimerman, profesor i šef Laboratorije za ljudsku ishranu u Odeljenju za zdravstvene nauke i tehnologiju na Švajcarskom federalnom institutu za tehnologiju (ETH) u Cirihu i izvršni direktor Globalne mreže Međunarodnog saveta za kontrolu poremećaja nedostatka joda (ICCIDD), ističe da nedostatak joda tokom trudnoće može poremetiti rast i neurorazvoj potomstva i povećati smrtnost novorođenčadi.

Nedostatak joda tokom detinjstva smanjuje somatski rast i kognitivne i motoričke funkcije. Jod utiče ne samo na stvaranje, već i na održavanje kognitivnih funkcija, koncentraciju i pamćenje i neophodan je svim starosnim grupama. Najbolji izvori joda su alge, morska riba i morski plodovi.

Read More