Kad zažmirite vidite zvjezdice i boje u očima? Saznajte sve o ovom optičkom fenomenu!

Kada ste bili dijete, jeste li znali stiskati i trljati oči zato jer ste tada mogli vidjeti zvjezdice i boje u očima, pa čak i geometrijske uzorke? Ono što niste znali kao dijete je da je za ovu pojavu odgovoran optički podražaj fosfen.

zvjezdice i boje u očima

Najčešći ovakvi podražaji uzrokovani su pritiskom, kada ‘trljate’ zatvorene oči. Ovaj fenomen poznat je još od antike te su ga opisivali i stari Grci.

Zašto vidimo zvjezdice i boje u očima?

Čak i kada zatvorimo oči, aktivnost u mrežnici ipak posve ne prestaje i u njoj se neprestano pojavljuju mali fotonski naboji koji uzrokuju zvjezdice i boje u očima odnosno – apstraktne svjetlosne uzorke.

Optical Express

Ove uzorke možemo vidjeti i kada gledamo u jaki izvor svjetlosti. Čak i osobe koje su bez vida ostale tijekom života doživljaju ovaj fenomen.

Kada se obratiti liječniku?

Ovaj fenomen je sam po sebi bezopasan, ali može biti i posljedica nekih medicinskih stanja. Uzrokovat će ih i migrene – kada migrene uzrokuju probleme s vidom, uz bol i mučninu, onda se nazivaju očne migrene.

Također, ovaj je fenomen povezan za multiplom sklerozom – potencijalni i česti simptom multiple skleroze je i optički neuritis.

Ukoliko vrlo često vidite zvjezdice i boje u očima, bez da trljate oči i pokušavate na druge načine potencirati ovaj fenomen, svakako se odmah javite svom liječniku.

Plutajuće čestice u očima – uzroci, simptomi i liječenje

Original Article