Kada je u redu da se distanciraš od porodice

Nije sve onako kako izgleda

Od malih nogu uče nas kako je porodica najvažnija stvar u životu. Porodicu stavljamo na prvo mesto, a zauzvrat očekujemo bezuslovnu podršku. Ipak, nije sve uvek savršeno. Često nailazimo na osuđivanje i prekor upravo od strane onih koji bi trebalo da su uvek tu za nas.

Vaše psihičko, emocionalno ili fizičko zdravlje ne sme da ispašta zbog loših porodičnih odnosa. Pre nego što počnete da izbegavate brojnu familiju, pročitajte koji su to znaci da je vama bliska osoba toksična:

  1. Osuđuju vas: Konstruktivna kritika je u redu, ali ako vas neko stalno opterećuje nepotrebnim savetima i zlobnim komentarima, to može negativno da se odrazi na vaše samopouzdanje.
  2. Obožavaju dramu: Da li vam se dogodilo da se poverite nekoj bliskoj osobi, a da ona vašu tajnu podeli sa svima? Odjednom, za vaš problem znaju svi, čak i osobe koje ne poznajete lično. Prepričavanje i potpirivanje drame kako bi obogatili svoj život, bez obzira prema vama, jasan je znak da im nije stalo do vas.
  3. Manipulišu sa vama: Izvrću činjenice, nameću svoje stavove, ubeđuju vas u nešto što znate da nije istina. Ne dozvoljavaju da nisu u pravu i nikad neće priznati da su manipulatori, čak i kada im se otvoreno suprostavite.
  4. Zovu vas samo kad im nešto treba: Šta god da im je potrebno, smatraju da im stojite na usluzi. Čim vama nešto zatreba, nigde ih nema. Često pronalaze izgovore kako bi opravdali ovakvo ponašanje, jer ko zna kad ćete im opet zatrebati?!
  5. Čas vas hvale, čas vas kude: Super su sa vama dok im to odgovara, a čim im nešto nije po volji ponašanje menjaju iz korena. Tada počinju svađe, optužbe, laži, nakon čega dolaze izvinjenja i sve se vraća u “normalu”. I tako se ulazi u čarobni krug toplo-hladno odnosa, koji vama uskraćuje emocionalnu stabilnost, jer ne možete da se oslonite na takve osobe.
  6. Stalno se žale: Ceo svet je protiv njih, svi su im okrenuli leđa, a oni su najdivnije osobe na svetu. Uvek su u ulozi žrtve i stalno su u nekom problemu. Večito nezadovoljni, skloni optuživanju i samosažaljenju, ovo je najgora vrsta emocionalnih vampira.

Nažalost, ponašanja koja smo opisali su mnogima poznata. Obratite pažnju na to kako se osećate u društvu pojedinih članova porodice. Ako se osećate iscrpljeno i bezvoljno u nečijem prisustvu, to je jasan znak da vam je potreban odmor od te osobe.