Kako da prepoznate da se virus „spušta“ na pluća i kada je vreme da uradite rendgen?

pixabay.com
Foto: Ilustracija

„Otežano disanje i kratak dah simptomi su Covid-19 koji ukazuju da je virus možda zahvatio pluća, što je razlog da se odmah javite lekaru“, kaže lekar opšte prakse dr Irina Radošević.

Covid-19 je respiratorno oboljenje, odnosno napada disajne organe koji uključuju i pluća. Može da izazove različite tegobe sa disanjem, od blagih pa sve do teške respiratorne insuficijencije. Osobe sa hroničnim oboljenjima, kao što su srčana oboljenja, astma, karcinom ili dijabetes su u većem riziku da razviju i tešku kliničku sliku korone.

SARS-Cov-2 koji izaziva Covid-19 spada u grupu koronavirusa. Virus kapljicama dospeva do gornjih partija disajnog sistema, dolazi u kontakt sa sluzokožom nosa, usta i grla, ulazi u zdrave ćelije koje koristi da se deli i umnožava, šireći se dalje u susedne ćelije.

Korona se lako spušta u pluća

Kako bolest napreduje, virus se „spušta“ u sve niže i niže delove disajnog sistema, i ukoliko se imuni sistem ne izbori sa virusom, on može da dospe i do pluća izazivajući pneumoniju, a u najtežim slučajevima i respiratorni distres sindrom – ARDS.

Zapaljenje pluća koje izaziva koronavirus se često javlja obostrano, i iako se većina ljudi oporavi bez posledica, pneumonija izazvana koronavirusom može biti veoma teška, da dovede do ozbiljnih oštećenja pluća što rezultira dugotrajnim oporavkom i prisustvom simptoma kašlja i otežanog disanja i više meseci nakon „ozdravljenja“.

Prisustvo virusa u organizmu „slabi“ imuni sistem, što može da dovede i do „superinfekcije“, odnosno sekundarne infekcije pluća bakterijom.

Simptomi infekcije pluća

  • porast telesne temperature
  • kašalj – može biti produktivan ili suv
  • kratak dah, otežano disanje
  • ubrzano disanje
  • bol u grudima – koji se obično pogoršava pri kašlju ili dubokom udahu
  • malaksalost/zamaranje
  • preznojavanje

Ukoliko imate bilo koji od navedenih simptoma, pored testa na koronu, lekar će vas uputiti i na rendgen pluća, a u nekim situacijama i na skener (CT) grudnog koša. Na rendgenu se vide jasne „senke“ u zahvaćenim delovima, često obostrano. Na CT-u se, ukoliko je u pitanju pneumonija izazvana koronavirusom, vidi slika „mlečnog stakla“.

Što se tiče terapije, trenutno još ne postoji zvanična odobrena terapija za koronavirus. Zato, terapija virusne pneumonije je simptomatska, odnosno uključuje lečenje povišene temperature i kašlja, i praćenje saturacije – koncentracije kiseonika u krvi.

U teškim slučajevima neophodna je i terapija kiseonikom, a u najtežim i priključivanje na respirator. U slučajevima sekundarne bakterijske infekcije, terapija uključuje i antibiotike.