Kako do vitke linije posle pedesete?

Unsplash

Nakon pedesete godine, metabolizam se usporava, pa je mnogo teže održati vitku liniju. Međutim, nema potrebe za očajavanjem. Nutricionisti kažu, ako se redukuje ishrana i pravilno biraju namirnice, moguće je imati idelanu kilažu.

Kada zađemo u šestu deceniju, određena pravila se moraju poštovati.

Keti Feraro, dijetetičar i asistent na Univerzitetu Kalifornije kaže da je potrebno da unosimo manje kalorija kako bismo, sa godinama, izgubili težinu. Potrebno je jesti 250 kalorija manje nego inače.

Poželjno je uvrstiti u jelovnik više voća, povrća i posnih proteina. Fokus treba da bude na raznovrsnoj, ali umerenoj ishrani. Takođe, preporučuje se i umerena fizička aktivnost.

Nutricionisti savetuju da žene nakon 50. godine izbegavaju viršle, kobasice, slaninu i gotovo sve suhomesnate proizvode jer su slani i puni aditiva. Ove namirnice su masne i prerađene, pa su nutritivno manje vredne.

Proteinske pločice ili čokoladice prepune su šećera i industrijskih sastojaka. Često sadrže proteinski prah od soje koja je tretirana pesticidima. Čuvajte se i “uličnih” kokica jer se često peku na starom, lošem ulju i njime su prezasićene. Dajle, grickalice potpuno izbacite iz ishrane.

Kada žene uđu u menopauzu, ne metabolišu šećer tako dobro, pa bi trebalo da unose manje ugljenih hidrata.

Ograničite i unos crvenog mesa.