Kako izabrati endokrinologa?

Hipokratija

Važni saveti

Normalno funkcionisanje žlezda je ključno za naš organizam – ukoliko sa njima nešto nije u redu to može dovesti do ozbiljnih oboljenja poput dijabetesa.

Kako je ovo jedno od najčešćih oboljenja u našoj zemlji, jasno je da su lekari čija je uža specijalnost endokrinologija veoma traženi. Često nije lako zakazati termin pregleda pa samim tim i pronaći lekara koji vam može pomoći u rešavanju problema sa železdama.

Zašto je endokrinologija važna?

Da bi shvatili koliko je endokrinologija važna grana medicine treba da shvatimo šta sve endokrini sistem u stvari kontroliše. Ovaj sistem, sastavljen od žlezda sa unutrašnjim lečenjem, zadužen je za mnoge važne procese koji se odvijaju u našem organizmu. Počev od metabolizma, odnosno ishrane, preko pravilnog rasta i razvoja pa sve do krvnog pritiska i apetita. Žlezde su zadužene i za pravilan rad naših seksualnih funkcija, pa samim tim i plodnost, a kontrolišu i cikluse spavanja. Uzrok poremećenog rada žlezda može biti stres, jedan od glavnih problema modernog doba sa kojim smo suočeni skoro svi.

Poremećaji u radu žlezda, dakle, mogu proizvesti velike probleme u funkcionisanju našeg organizma i biti uzrok brojnih oboljenja, od kojih neka mogu biti i veoma teška. Kod pacijenata u našoj zemlji najčešće oboljenje vezano za neoravilan rad štitaste žlezde je dijabetes. Narušen metabolizam koji često prati neoravilan rad žlezda dovodi i do gojaznosti ali i brojnih srčanih oboljenja. Takođe, kao posledice se mogu javiti i neplodnost, problemi sa policističnim jajnicima, srčana oboljenja, bolesti kostiju poput osteoporoze.

Odlazak kod endokrinologa ne mora biti loše iskustvo

Lekari, čija uža specijalnost je endokrinologija, moraju svoje znanje da primene zajedno sa timom drugih specijalista kako bi vaše lečenje bilo uspešno. Upravo zato, bitno je da pronađete lekara koji radi u zdravstvenoj ustanovi koja ima ozbiljan tim, kom možete verovati. Ponekad je jako teško pronaći takvu medicinsku ustanovu i u tome vam može pomoći upravo sajt Hipokratija.

Na njemu možete pronaći iskustva koja su pacijenti imali prilikom lečanja u nekoj od preko 2000 medicinskih ustanova iz razliitih krajeva naše zemlje – od Subotice do Vranja. Pacijenti na sajtu mogu jednostavno podeliti svoje iskustvo i ocenti različite aspekte funkcionisanja neke ustanove. Od higijene pa sve do odnosa koji lekari imaju prema pacijentima. Pored prosečne ocene, možete pogledati i sve pojedinačne koje su pacijenti ostavili.

U budućnosti, na sajtu ćete moći da pronađete i ocene lekara, što će vam dati dodatni uvid u njihov rad. Svaki lekar će na Hipokratiji imati svoj profil na kome će pacijenti moći da pronađu detalje iz biografije ali i detaljne infomracije o radnom vremenu i ustanovi u kojoj lekar radi. Takođe, tu su i korisni podaci poput broja telefona, adrese i mejla koji vam mogu olakšati zakazivanje pregleda.

Dijabetes – bolest koja je sve češća u našoj zemlji

Na svetskom nivou od dijabetesa boluje skoro svaka deseta osoba, što ga čini jednim od najrasprostanjenijih oboljenja. Samo u Evropi, ova bolest je dijagnostikovana kod 60 miliona ljudi. Slična, negativna statistika, primećena je i u našoj zemlji. Od dijabetesa, prema poslednjim dostupnim podacima boluje preko 700.000 ljudi. Među njima je veliki broj radno sposobih, a u poslednje vreme je primećen i porast broja mladih kod kojih je dijagnostikovano ovo oboljenje.

Koliko je važno da često proveravmo stanje naših žlezda i nivo šećera u krvi pokazuje i podatak da na svakih 200 testiranih pacijenata u našoj zemlji samo 20 ima normalan nivo šećera u krvi. Ova crna statistika je posledica našeg svakodnevnog života – loše ishrane, nedovoljne fizičke aktivnosti i gojaznosti. Upavo zato se ljudima starijim od 45 godina preporučuje da na svake tri godine kontrolišu nivo šećera u krvi, što je indikator stanja štitaste žlezde u vašem organizmu. Dijabetes tipa I, koji je autoimuna bolest, se najčešće dijagnostikuje kod mladih i on se može kontrolisati insulinskom terapijom. Najčešći oblik je ipak dijabetes tipa II, od koga boluje čak 95 odsto pacijenata sa ovim problemom. Na žalost, ovaj tip je dosta teži i zahteva obimniju terapiiju koja podrazumeva mnoga ograničenja, naročito u ishrani.

Svi ovi podaci pokazuju koliko je bitno na vreme se obraiti endokrinologu i redovno odlaziti na preglede. Ukoliko se sa terapijom počene na vreme, dijabetes je obolenje sa kojim se može živeti. Brojni su simptomi zbog kojih bi trebalo da se obratite lekaru – počev od učestalog mokrenja, naglog gubitka telesne mase ili mučnine. Kod pacijenata se, ipak, najčešće javlja i osećaj žeđi ali i brzo zamaranje i malaksalost kao i osećaj mučnine.

Read More