Kako mogu prepoznati kataraktu (sivu mrenu)?

Kako starimo, s godinama naš vid se mijenja. Pogoršanje vida neizbježan je i prirodni proces kojeg najviše počinjemo primjećivati nakon što prijeđemo 40-u. 

Katarakta (siva mrena) jedan je od najčešćih uzroka sljepoće u svijetu, a neki od uzroka katarakte jesu:

Optical Express

 • Previše provedenog vremena na suncu bez zaštite za oči
 • Pušenje
 • Visoki krvni tlak
 • Primjena preparata u kojima ima steroida
 • Česta izloženost zračenju

Liste čekanja

Veliki problem liječenja katarakte (sive mrene) leži u dugim listama. Ako imate mrenu i želite je operirati u nekoj od bolnica, u prosjeku ćete na pregled čekati godinu dana, a isto toliko ćete čekati i na operaciju.

Jedan od razloga zašto su ovako duge liste čekanja veliki problem kod oboljelih od katarakte je taj što podvrgavanje operaciji u ranoj fazi bolesti olakšava samu operaciju, smanjuje broj komplikacija i ubrzava oporavak.

Ako imate mrenu i želite je operirati u nekoj od bolnica, u prosjeku ćete na pregled čekati godinu dana.

Ukoliko imate neke od niže navedenih simptoma, vrijeme je da odete na pregled za otklanjanje mrene:

 1. Zamagljen vid

Teško da ćete kataraktu sami prepoznati odmah na njenom početku jer ona započinje s malim promjenama koje utječu na vaš vid. Za početak, stvari oko vas činit će vam se malo mutnima ali nećete reagirati jer ćete se priviknuti na takav vid. Zamagljen vid s vremenom se samo pojačava, a svijet oko vas čini mutnim. 

 1. Katarakta i vožnja

S vremenom katarakta napreduje, a vaš pogled na svijet postaje zamućeniji sa smeđim ili žutim tragovima.

Zamagljena i  zatamnjena slika smanjuje kvalitetu života i svakodnevnice. Aktivnosti poput vožnje automobila počinju biti vrlo teške i naporne. Svako vaše kretanje po noći počinje biti otežano.  Bljeskovi drugih autumobila mogu u potpunosti omesti vašu vožnju,  a oni mogu biti i bolni za vaše oči.

Studija koju je provelo sveučilište u Australiji pokazuje kako su liječenja katarakte smanjila rizik od prometnih nesreća za čak 13%.  

Naš savjet: ako sumnjate na to da imate kataraktu, budite vrlo pažljivi prilikom vožnje, osobito noću te što prije otiđite na pregled.

 1. Aureole i halo efekt

Zamućenje očne leće može uzrokovati nepravilan ogib svjetla koje ulazi u oko što može dovesti do pojave halo efekta. Halo efekt je pojava prilikom koje vidimo oblik prstena oko svakog svjetla. Moguće ga je vidjeti u različitim bojama i samu vožnju čini vrlo napornom. Ovo je još jedan od razloga zašto je noćna vožnja vrlo opasna ukoliko imate kataraktu.

 1. Naočale više nisu dovoljne

Ako u zadnje vrijeme imate veliku potrebu često mijenjati svoje naočale ili leće (jer vam postaju preslabe) velika je mogućnost da imate kataraktu ili neku drugu očnu bolest. Čim primjetite rapidne promjene sa svojim vidom, odmah posjetite oftamologa.

 1. Duple slike

Poremećaj oka gdje osoba umjesto jednog objekta vidi dvostruko tj. dva predmeta naziva se diplopija ili dvoslika. Ona se može pojaviti samo na jednom ili na oba oka.

Duple slike, osim što su jedan od znakova katarakte, mogu biti i uzrok:

 • Infarkta
 • Tumora na mozgu
 • Multiple skleroze
 • Ozljede mozga

Usprkos brojnim istraživanjima, do sada još nije pronađen niti jedan pouzdan način prevencije katarakte. Jedini način kojim se ona liječi je kirurški.

Preventivni pregledi mogu spasiti vaš vid. Čim primjetite neke od znakova pogoršanja vida, zakažite pregled kod oftamologa.

Operacija sive mrene – vodič kroz uzroke, simptome, operaciju i liječenje

Pročitajte sljedeće:

Siva mrena (katarakta) – koje je najbolje vrijeme za operaciju?

Što je glaukom? Saznajte uzroke, simptome i metode liječenja

Bolesti oka – uzroci, simptomi i liječenje

Siva mrena-što sve trebate znati o ovom najčešćem uzroku sljepoće u svijetu?

Znakovi koji ukazuju da trebate pregled vida

Očna stanja koja trebate pratiti poslije 40-e!

Kako se vaše oči mijenjaju s godinama?

Utjecaj menopauze na vid – što se događa?

Zamagljen vid – jedan od znakova da imate astigmatizam

Optical Express dr. Šarić
 • Laserska korekcija vida
 • Operacija sive mrene
 • Zamjena očne leće

Read More