Kako nam pomaže kombinacija crnog grožđa i luka?

pixabay.com

Ako želite da snizite krvni pritisak i sprečite krvne ugruške, pomešajte grožđe sa lukom.

Crno grožđe, bogato moćnim antioksidansima – polifenolima, pomaže u prevenciji kardiovaskularnih bolesti, raka i neuroloških poremećaja, ali ako se jede sa lukom, savetuje poznati britanski nutricionista i savetnik za ishranu Rob Hobson, može sprečiti stvaranje krvnih ugrušaka i poboljšati kardiovaskularno zdravlje.

– Često i ne znamo da namirnicama stvaramo povoljne sinergije za zdravlje. Sa biološkog stanovišta, telu su potrebne sinergije kako bi ispravno funkcionisalo. Sinergija hrane definisana je načinom na koji određene namirnice i hranljive materije koje sadrže deluju zajedno pružajući zdravstvene koristi veće od koristi koju pruža pojedinačna namirnica – kaže Hobson, koji redovno piše blog na svojoj internetskoj stranici kako bi edukovao o vitaminima i drugim hranjivim materijama koje su našem organizmu potrebne za optimalno funkcionisanje.

Rezultati istraživanja

Istraživanje je otkrilo da 54 posto odraslih osoba nije svesno da kombinovanje različite hrane može koristiti njihovom zdravlju, dok 31 posto nikada ne razmišlja o mešanju hrane kako bi iz namirnica izvukli više. Ipak, 54 posto ispitanika u ovom istraživanju misli da njihovoj prehrani nedostaju ključni vitamini ili hranjive materije.

Sinergija hrane: katehini iz crnog grožđa i luk. Crno grožđe bogato je polifenolnim antioksidativnim katehinom koji pomaže u prevenciji kardiovaskularnih bolesti, raka i neuroloških poremećaja, kao i u kontroli težine. Zajedno, luk i grožđe sprečavaju stvaranje krvnih ugrušaka i jačaju kardiovaskularno zdravlje. Istraživanja su pokazala da ova kombinacija pomaže u jačanju kardiovaskularne zaštite poboljšanjem cirkulacije.