Kako razlikovati alergiju od infekcije

Pixabay.com

Slične promene na koži mogu da nastanu i usled alergijske reakcije, ali i loše higijene.

Doktor Dejan Jonev, pedijatar Doma zdravlja Čukarica, kaže da se virusni osip javlja na stopalima, šakama, trupu, licu i vratu.

Infekcija ili koprivnjača?

U tom slučaju jasno je da je reč o infekciji, a neretko dete ima i druge tegobe. U dečjem uzrastu promene na koži često SU posledica alergijske reakcije.

– Najčešće je reč o alergiji na hranu i u tom slučaju dolazi do pojave koprivnjače – kaže dr Jonev.

Ona je donekle slična osipu, može da se javi na svim delovima tela, a promene mogu spontano da se povlače sa jednog i da izbijaju na drugom mestu. Jedina terapija je isključivanje konkretne namirnice iz ishrane.

Kako razlikovati alergiju?

Osim osipa, doktor ističe da bi na alergiju kod dece trebalo posumnjati i kada nos curi i svrbi, oči peckaju, javlja se suv i iritantan kašalj, ali i dugotrajni produktivan kašalj, peckanje oko usta, crvenilo i svrab, poremećaj sna, kao i osećaj kratkoće daha.

Kada je osip po telu deteta tačkast, žućkasto prebojen i vidljiv na svim delovima, dominantno na trupu, reč je o kožnim promenama usled loše higijene.

“To je danas dosta retko, ali dešava se”, kaže dr Jonev. Stafilokokne bakterije koje se prirodno nalaze na koži se umnože, pa ako se dete češe može da nastane veći problem. U svakom slučaju, sapun i voda, kao i antibiotske kreme rešavaju ovaj zdravstveni problem.