Kako se telo oporavlja od alkohola?

Dok je kratkoročna šteta nakon ispijanja većih količina alkohola jutarnja glavobolja, mučnina i suva usta, dugoročne posledice mogu da se odraze na stanje celog organizma.

Osobe koje prekomerno piju alkohol, češće imaju smetnje unutar probavnog sistema, gastritis i oštećenje jetre.

Dugotrajno konzumiranje alkohola ima za posledicu hipertenziju, trnjenje u rukama i nogama, anksioznost i poteškoće u pamćenju. Osim toga, oni koje imaju višak kilograma i pokušavaju da smršaju, zaboravljaju da alkoholna pića imaju energetsku i kalorijsku vrednost koja se izjednačava sa hranom. Višak energije se pretvara u salo, koje se kod muškaraca taloži na trbuhu, a kod žena na bedrima.

Telo ne može da razgradi hranu kako treba, kada se u njega unosi alkohol. A tada, sve što ne može metabolisati, ono pretvara u mast – objasnila je nutricionista Kloi Leod za britanske medije.

Evo šta se događa u telu nakon prestanka konzumiranja alkohola:

Sat vremena

Telo kreće s postupkom detoksikacije kako bi se očistio krvotok i sprečilo trovanje. Za sat vremena, telo može da obradi određenu količinu alkohola, otprilike jedno standardno piće.

od 12 do 24 sata

Dolazi do detoksikacije i stabilizacije šećera u krvi. Koliko je tačno vremena potrebno za to, zavisi od količine alkohola koji je popijen.

72 sata

U ovoj fazi nestaju svi zaostali simptomi mamurluka. Poboljšava se kvalitet sna, što je važno za revitalizaciju tela.

Sedam dana

San je kvalitetniji, koža postaje lepša, nestaju ekcemi i crvenilo koji su nastali zbog alkohola u krvi. Raspoloženje, mentalne sposobnosti i koncentracija se poboljšavaju.

Mesec dana kasnije

Nakon ovog perioda, osobe koje su ranije redovno konzumirale alkohol, u ovoj fazi primećuju prvi gubitak kilograma. Količina masti u jetri smanjuje se za 30 odsto, dok je kvalitet kože, kose i noktiju vidljivo bolji.

Posle godinu dana

U ovoj fazi može se očekivati gubitak od prosečno šest kilograma. Takođe, nakon 12 meseci bez alkohola, smanjuje se rizik od karcinoma dojke i jetre.