Kako sprečiti pojavu bolnih čukljeva

Foto: Profimedia

Čukljevi nisu samo estetski nego i funkcionalni problem, koji stvara bol, otežava kretanje i ograničava izbor obuće, pa ga treba što hitnije rešavati. Hallux Valgus ili čukalj zapravo je skretanje nožnog palca prema spoljnoj strani stopala i ostalim prstima.

Usled toga unutrašnji deo stopala postaje podložan stalnoj mehaničkoj iritaciji koja uzrokuje stvaranje nove kosti (egzostoze) i lokalnu upalu, što je glavni uzrok bola. Naša sagovornica Vesna Lazović, visoki strukovni terapeut u Centru za korektivnu gimnastiku, objasnila nam je kako da prepoznamo simptome, predupredimo bolest i sačuvamo stopala.

Pet pravila za kupovinu cipela pročitajte ovde.

– Od ove bolesti podjednako pate i mladi i stari, ali je čak 15 puta češća kod žena. Čukljevi su koščate izrasline obično na početku palca, izazvane njegovim pomeranjem ka prstu do njega. Nekada dolazi i do preklapanja prstiju, pa se javljaju i deformiteti susednih prstiju, pre svega drugog i trećeg, tzv. čekićastih prstiju sa žuljem na gornjoj strani kao i ispod glava metatarzalnih kostiju.

Šta je (sve) uzrok

Vodeći uzroci ovog deformiteta jesu neadekvatna obuća i nasledni faktor. Uočeno je da 75 odsto pacijenata sa čukljem ima tu bolest u porodici, ali nju mogu izazvati i ravni tabani.

– Ravno stopalo dovodi do okretanja upolje njegovog prednjeg dela, što opterećuje unutrašnju stranu zgloba palca. To zatim dovodi do postepenog slabljenja unutrašnje strukture zgloba i do bočnog krivljenja palca. Osobe koje imaju urođeni varus prve metatarzalne kosti, tj. kost gleda ka unutra, imaju i predispoziciju za razvoj čuklja. Naime, kod njih je povećan pritisak obuće na medijalnu stranu palca što progresivno vodi ovom deformitetu. Osobama s ravnim stopalima savetuje se nošenje korektivnih uložaka rađenih po meri. Takođe, nošenjem separatora između prstiju rasterećuje se stopalo, smanjuje bol i sprečava dalji razvoj deformiteta.

Kako se otkrivaju

Čukljevi najčešće bole kada se tek pojave i dok napreduju, a zbog povećanog opterećenja stopala često se javljaju i žuljevi kao i bolna zadebljanja kože.

– Lekar može da otkrije čukalj jednostavnim pregledom. On traži da pacijent pomera nožni palac gore-dole da bi utvrdio da li je kretanje ograničeno i da li izaziva bol, a takođe gleda i da li postoje crvenilo i otok. Posle fizičkog pregleda stopalo se može snimiti rendgenom.

Preventiva i lečenje

Čukljevi se najčešće javljaju kod žena kao posledica nošenja uskih (šimi) cipela s visokim potpeticama, ali ako ih u porodici neko već ima, mogu nastati čak i ako se nosi udobna obuću.

– Po pravilu prvi korak u lečenju jeste promena obuće, a savet je da se izbegava obuća sa suženim prednjim delom i visokom petom. Preporučuje se nošenje komotne obuće, najčešće za jedan broj veće od broja koji pacijent inače nosi i sa širokim prednjim delom da bi prsti imali mesta da se pokreću. Poželjno je da obuća bude od mekane kože, na pertlanje. Separatori urađeni po meri stopala mogu sprečiti razvoj čukljeva, a najbolje rezultate daju kada se nose svakodnevno. Ukoliko takva terapija ne da željene rezultate, može se pritupiti operativnom lečenju.

– Hirurško rešenje sprovodi se samo na zahtev pacijenta  zbog nepodnošljivih bolova, ali i čisto estetskog razloga, naročito kada se radi o ženama – kaže Vesna Lazović.

Istraživanja sprovedena u SAD pokazala su da 88 odsto žena nosi neodgovarajuću obuću, a čak kod 55 odsto njih razvije se deformitet nožnog palca. Zato ne iznenađuje podatak da su čukljevi mnogo češći kod žena nego kod muškaraca.

Na sledećoj strani pročitajte 5 praktičnih saveta koji će vam pomoći da očuvate zdravlje i lepotu stopala.