Kako starenje menja naše telo – i kako da prkosimo godinama?

starenje- godine- koža

Starenje je prirodan, biološki proces svakog živog bića. Kako starimo naše telo se menja, kako unutra tako i spolja. Znate li koje se to promene zapravo dešavaju u našem organizmu i zbog čega?!

Koža i kosa

Prva vidljiva promena se odražava na našoj koži i kosi. Kosa postaje seda, dlaka tanja i slabija. Takođe, naša koža gubi svoju elastičnost, što doprinosi pojavi bora. Sa godinama dolazi do gubitka mišićne mase i teže pokretljivosti.

Oči i uši

Proces starenja dovodi do smanjenja vlažnosti očiju, što za posledicu ima nedovoljno lučenje suza. Uši su građene od hrskavice koja sa godinama postaje tanja, što dovodi do istezanja kože, samim tim one postaju veće kako starimo.

Menopauza

Ovo je prirodna faza kod žena. Menopauza  predstavlja prestanak reproduktivne sposobnosti kod žena. Ovaj proces prate česte navale vrućine, pad raspoloženja i usporeniji metabolizam. Pored toga dolazi do oslabljenih kognitivnih sposobnosti, a manjak estrogena utiče na kardiovaskularni sistem. Naime, pogoršava se celokupno stanje organizma.

Srce i vene

Srčani mišić se smanjuje što utiče na sposobnost pumpanja krvi kroz telo. To uzrokuje visok krvni pritisak koji dodatno otežava pumpanje krvi. Sa druge strane, u venama dolazi do taloženja masti što dovodi do smanjene elastičnosti. Ove promene mogu da izazovu srčani ili moždani udar.

Mišićno – koštani sisem

Mišići su odgovorni za držanje i povezivanje organa i kostiju. Samim tim, starenje uzrokuje bolne promene. Nakon 35 godina kosti počinju da stare. Dolazi do oslabljene kondicije što doprinosi sporijem i težem kretanju.

Probavni sistem

Zdravlje zuba i usne duplje imaju uticaj na probavu i probavni sistem koji se usporava u toku starenja.

Metabolizam

Metabolizam je proces kojim se kalorije iz hrane u našem organizmu pretvaraju u energiju koja nam je potrebna za obavljanje dnevnih aktivnosti. U toku starenja i metabolizam se usporava što dovodi do nagomilavanja masti. Usporavanjem metabolizma dolazi do usporavanja celog tela, što dovodi do bržeg umaranja.

Kako biste usporili proces starenja, usvojite ovih par saveta:

Krećite se

Svakodnevne šetnje u kombinaciji sa laganim vežbama snage ojačaće vaše mišiće i ubrzaće vaš metabolizam. Ne zaboravite da se kilaža održava uz dosta kardia. Zato, patike na noge i pravac u šetnju.

Hranite se zdravo

Birajte hranu koja će vam dati potrebnu energiju kako bi imali snage za ceo dan, ali pazite koliku količinu hrane unosite u organizam. Najbolje bi bilo da smanjite porcije i povećate unos voća i povrća.  Oni će hraniti vaš organizam potrebnim vlaknima i vitaminima, a odlični su antioksidanti.

Pijte dosta vode

Za zdrav organizam neophodno je da se unosi što više tečnosti. Najmanje šest čaša dnevno.

Spavajte dovoljno

Nedostatak sna prouzrokuje stres i povećava osećaj gladi. Pokušajte da spavate bar 7h dnevno. Na taj način će vaš organizam imati snage za obavljanje dnevnih aktivnosti.

*******

Dobra vest je da se životni vek produžio. Starenje je proces koji je neminovan ali svima je dobro poznata rečenica ” Nije važno koliko godina imate, važno je kako se osećate!

Izvor: nadlanu.com