Kako zaštititi kožu od plavog svetla od koga starimo?

Pixabay.com
Foto: Ilustracija

Provođenje dugih sati ispred ekrana može imati ozbiljnih efekata na naše zdravlje, od suvog oka i glavobolje, do poremećaja cirkadijalnog ritma i digitalnog naprezanja očiju.

Ekrani naših pametnih telefona, prenosnih računara, tableta i drugih digitalnih uređaja emituju značajne količine plave boje, koja je opasna za kožu.

Plava svetla koja emituju ekrani opasna su za zravlje, a na koži lica stvaraju tanke bore
Plava svetla koja emituju ekrani opasna su za zravlje, a na koži lica stvaraju tanke bore
Dermatolozi upozoravaju da neprekidno izlaganje plavom svetlu može naneti štetu našoj koži.

Šta je plavo svetlo i kako utiče na zdravlje naše kože?

„Plava svetlost je najkraća talasna dužina spektra vidljive svetlosti, najbliža je ultraljubičastoj, koja ubrzava starenje kože”, istakla je dr Mari Lupo, dermatolog iz Nju Orleansa.

Sunčeva svetlost je glavni izvor plave svetlosti, a boravak u prirodi tokom dana našu kožu izlaže toj svetlosti.

„Postoje i mnogi izvori plave svetlosti koje stvara čovek, uključujući fluorescentno i LED osvetljenje, televizore sa ravnim ekranom,” napominje doktorka Patel, osnivač kompanije „Visha Skincare”.

Količina HEV svetlosti (visokoenergetske vidljive svetlosti) koju ovi uređaji emituju, samo je delić one koju emituje sunce. Količina vremena koju ljudi provode koristeći uređaje sa plavim svetlom kao i blizina ovih ekrana licu korisnika, zabrinuli su dermatologe zbog dugoročnih loših efekata koji se mogu vremenom primetiti na našoj koži lica.

„Ovaj oksidativni stres ubrzava razgradnju kolagena i može prouzrokovati fine linije, bore i podočnjake”, objašnjava dr Patel. Takođe dodaje da je štetno i „čkiljenje” u ekran, jer to ubrzava propadanje mišića oka i tada se stvaraju tanke linije bora. Pored toga, zapaljenski uslovi hiperpigmentacije kože, kao što je melazma, takođe mogu biti pogoršani plavim svetlom, napominje dermatolog.

Kako funkcionišu proizvodi za negu kože koji štite od plavog svetla?

Zaštita kože od plave svetlosti deluje tako što fizički blokira svetlost i bori se protiv slobodnih radikala nastalih plavom svetlošću, pre nego što na koži naprave pustoš (fotostarenje, raspad kolagena, opuštanje, tamne mrlje itd.).

Za najbolje rezultate preporučljivo je koristiti proizvode koji sadrže cink oksid, titan dioksid, gvožđe oksid ili antioksidanse, kao što je vitamin Ce, predlaže dermatolog Keli Rid iz Ostina.

Ističe da mogu da pomognu i proizvodi sa polifenolima zelenog čaja, koenzimom K, resorcinom i vitaminom E.

Pored korišćenja krema ili seruma za kožu, sa ciljem zaštite od plavog svetla, važno je i zatamniti ekran,uključiti noćni režim na uređajima, jer se tako oči manje naprežu.

Nije svako plavo svetlo opasno za kožu

“Plavo svetlo je jedna od talasnih dužina u vizuelnom svetlu, koje viđamo svakodnevno. Mi kao dermatolozi koristimo plavo svetlo za lečenje različitih stanja kože, kao što su aktinična keratoza i akne, kao i za prekancerozne lezije”, objašnjava dr Majls.