Kantarion čaj za šta je dobar i upotreba

  Njegovo latinsko ime Hypericum potiče od grčkog hyper eikona  “koji tera duhove”. U srednjem veku su ga zvali Fuga doemonium, jer se smatralo da  odgoni demone i veštice. Naročito je cenjen kantarion čaj u engleskoj poznat kao St.John’s Wort ili Gods’ Wonderplant, Grace of God. Francuzi ga zovu travom Svetog Jovana, jer cveta oko Ivanjdana.

  Naš narod mu je nadenuo lepa imena bogorodičina trava, gospina trava, gospino zelje i  kantarion. Pripisao mu mnoga lekovita svojstva i upotrebljavao ga i nekad i sad za pravljenje čajeva, tinktura, ulja.

  Ako je ime znak, kao što kaže izreka, hajde da vidimo kako izgleda, kako  se koristii za šta je dobar čaj od kantariona.

  Kako izgleda i gde raste kantarion

  Gospina trava je lekovita, ali i korovska biljka. Poreklom je iz Evrope i Azije. Posle doseljavanja Evropljana, vrlo brzo se raširila na tlu Severne Amerike. Reč je o višegodišnjoj zeljastoj biljci, koja raste na brežuljicima i osunčanim mestima. Prija joj neobrađeno i zapustelo zemljište, kao i pašnjaci i rubovi šuma u oblastima sa umerenom klimom.

  Cveta od maja do septembra, a najlekovitija je u junu i julu, kada se i bere. Raste na nadmorskoj visini do 1600 metara.Može da poraste do 100centimetara. Cvetovi su joj žute boje. Nalaze se pri vrhu stabljike i imaju 5 latica, a sa donje strane crne tačke.

  Listovi su jajastog oblika. Izgledaju kao da su perforirani zbog mnošta providnih tačkica. Miris joj je intezivan, a ukus gorak.

  Lekoviti delovi  su upravo listovi i cvetovi, koji se suše i koriste za pripremu moćnog čaja od kantriona.

  Kako se suši kantarion?

  Stabljike sa cvetovima i listovima se skupljaju i vezuju u bukete. Okrenu se naopačke i suše na prohladnom i provetrenom mestu, zaštićenom od sunca. Osušenu biljku treba čuvati  u platnenim vrećicama i držati ga na suvom mestu.

  kantarion čaj lekovita svojstva

  Osim  čaja, od kantariona možete napraviti i lekovito ulje.

  Da li se jede ?

  Ne baš. Možemo naći recepte  za salate  kojima  se dodaju cvetovi kantariona. U francuskoj  kuhinji njima se mogu začiniti  fermentisani napici.

  Gospina trava i prirodna ravnoteža

  “Dok jednom ne smrkne drugom ne osvane”.

  Kada je sa doseljenicima stigao u Severnu Ameriku i Australiju, kantarion se toliko brzo raširio da su počelo sa njegovim iskorenjivanjem i suzbijanjem. Iako je koristan za ljude i za ptice, koje obožavaju njegovo seme, za stoku predstavlja pravu opasnost. Naročito za krave,ovce i konje svetle kože. Ako se posle ispaše na pašnjacima na kojima raste gospina trava, nađu na suncu, ove životinje mogu dobiti opekotine i ozbiljna oštećenja kože.

  Kantarion je fototoksičan i čini kožu osetljivom na sunčeve zrake.

  Borba protiv gospine trave, koju su stočari smatrali za pravu pošastje počela polovinom prošlog veka najpre u Australiji, a zatim u Kaliforniji. Desetak godina kasnije  je skoro 99 procenata ove biljke je uništeno pomoću tvrdokrilca,Chrysolina quadrigemina. Ministarstvo poljoprivrede Sjedinjenih  Američkih  Države  / USDA / je ovom insektu podiglo spomenik 1958. godine.

  Čaj od kantariona za šta je dobar

  Za pripremu čaja se koriste osušeni cvetovi i listovi. U njima se skriva bogatsvo lekovitih supstanci. Neke od njih su:

  • tanini,  flavonidi,
  • gvožđe, karoten, vitamin C,
  • etarsko ulje,
  • antidepresivne i antiseptične supstance hipericin, pseudohipericin i hiperforin.

  Gospina trava je jedna od najzastupljenijih  biljaka ne samo u narodnoj medicini. Nalazimo je u brojnim lekovima i kozmetičkim preparatima. Koristi se za spoljašnju i unutrašnju upotrebu. Kantarion čaj kao lek deluje i antibakterijski i antivirusno.

  Čaj od gospine trave je blagotvoran za :

  Lekovitost čaja od kantariona je bila poznata i starim Grcima. Danas Svetska zdravstvena organizacija potvrđuje kao klinički opravdanu njegovu upotrebu za blaga i umerena depresivna stanja.

  Nemačko ministarstvo zdravlja preporučuje kantarion čaj za depresiju, protiv anksioznosti, nervoze. U vidu ulja za digestivne tegobe. Sa njima se slaže i Evropsko udruženje fitoterapeuta. Na istoku Evrope ga koriste za čišćenje jetre, posebno ako je oštećena alkoholom.

  Kako kantarion čaj deluje na zdravlje?

  Prirodni sedativ

  Uticaj gospine trave na simptome depresije je potvrđeno u više od 30 istraživanja. Njima je kojimaje bilo obuhvaćeno oko 4000 pacijenata. Rezultati su pokazali da je kantarion čaj jednako efikasan kao i sintetički lekovi za depresiju.  Da budemo sasvim precizni reč je o blagim i umerenim depresivnim stanjima. Trajanje istraživanja je bilo između 4 i 8 nedelja.

  Uverljivi ishodi kliničkih ispitivanja  su doveli do toga da mnoge zemlje, između ostalih Francuska i Nemačka priznaju lekove na bazi kantariona za tretman depresivnih stanja. Gospina trava je jedina biljka čija je upotreba odobrena u ovu svrhu.

  Antidepresivno dejstvo se dugo pripisivalo aktivnom sastojku kantariona – hipericinu. Međutim poslednjih godina ta delotvornost se pripisuje celoj biljci više nego nego pojedinačnoj supstanci.

  Efikasna je i protiv anksioznosti, nervoze, poremećaja sna, zato što umiruje centralni nervni sistem i opušta mišiće. Gospina trava ublažava simptome stresa i hroničnog umora.

  Ako koristite lekove protiv depresije nemojte prekoračit preporučene doze. Imajte na umu da se čaj  od gospine trave ne može koristiti za lečenje ozbiljnih psihičkih oboljenja. Isto tako ne savetuje se osobama koje pate od bipolarnih poremaćaja.

  Kantarion čaj je kontaindikovan sa antipsihoticima kao što su haloperidol, paroksetin, sertalin.

  Rešava probleme sa želudcem i varenjem

  Redovno uzimanje ovog  blagotvornog napitka može pomoći u regulaciji viška želudačne kiseline. Umanjiće neprijatne simptome žgaravice – gastritisa. Poboljšaće varenje i ublažiti i grčeve kao i osećaj napetosti i nelagodnosti u želucu. U našoj narodnoj medicini kantarion čaj za želudac je opšte prihvaćen prirodni lek.

  Želite jak imuni sistem?

  Gospina trava ima antivirusno, antibakterijsko i antigljivično dejstvo. Sadrži i antioksidanse koji se bore protiv slobodnih radikala. Uzimanjem čaja od kantariona ojačaćete imuni sistem i spremiti ga da se odupre negativnim uticajima spoljne sredine. Isto tako oduprećete se uticajima nezdravog i brzog načina života.

  Za oporavak organa za disanje je savršen izbor

  Pored toga što ublažava simptome prehlade i gripa, ovaj prirodni napitak  štiti i pročišćava disajne puteve i pluća. Iskustva govore da je delotvoran i kod ozbiljnijih bolesti poput bronhitisa i astme. Ranije su ga koristili i u borbi protiv tuberkuloze.

  Gospina trava za zdravlje urinarnog trakta

  Kantarion čaj je od davnina korišćen za olakšavanje pražnjenja bešike i rada bubrega. Osim što se samostalno koristi za urinarne infekcije, kombinuje se i sa drugim lekovitim biljem u različitim čajnim mešavinama. Pogoduju osobama koje  muku muče sa bubrežnim kamencima, jer potpomažu bržu razgradnju oksalata i rastapanje kamena.

  Čaj od kantationa za decu se pokazao veoma dobro, naročito za onu koja pate od noćnog mokrenja. Ipak, pre nego ga date vašim mališanima, konsultujte pedijatra. Isto tako i za odrasle koji imaju teškoće sa neredovnim i bolnim mokrenjem preporučuje se ovaj napitak.

  Čaj od kantariona za “ženske bolesti”

  Žalfija, kamilica, hajdučka  i gospina trava se u narodnoj ali i u zvaničnoj medicini koriste za očuvanje zdravlja žena. Naročito pogoduju za lečenje ginokoloških bolesti.

  Čaj gospine trave se koristi za ublažavanje menstrualnih i predmenstrualnih bolova kao i za ispiranje kojim se čuva zdrava vaginalna flora.

  Neredovne menstruacije, nervoza, hormonska neravnoteža, promene raspoloženja i druge pojave prate ulazak u menopauzu. Mogu trajati od nekoliko meseci do godinu ili dve.

  • Dve šolja čaja od gospine trave će pomoći da se ovi simptomi ublaže i da menopauza ne naruši kvalitet života.

  Za lečenje cisti na jajnicima uz redovnu terapiju  je poželjno piti ovaj zdravi čaj. Obloga od kantarionovog čaja se primenjuju protiv cista na dojci.

  Gazu natopite čajem i držite na mestu na kome je cista oko pola sata. Postupak možete ponavljati 2-3 puta dnevno.

  Vaginalete na bazi kantariona obnavljaju sluzokožu materice i vagine, suzbijaju bakterije i otklanjaju posledice upala i sekret. Danas je moguće pronaći u apotekama različite vagitorije upravo za ovu namenu. Imajte na umu uvek i to da gospina trava umanjuje dejstvo kontraceptivnih sredstava.

  Savršeno neguje kožu

  Čaj od gospine trave se koristi i za spoljnu upotrebu. Kako ima antiupalno i antiseptičko dejstvo predstavlja prirodni lek za razne osipe, ekceme i psorijazu. Dobar je i za čišćenje rana i posekotina.

  Lekovit je kao tonik za čišćenje lica u slučaju da patite od akni ili imate vidljive ožiljke od njih. Jednostavno ga nanesite na tufer i lagano očistite lice.

  Kantarion se u kozmetici koristi da omekša i obnovi kožu. Nalazimo ga u mnogim kremama za negu kože. Zatim u uljima za masažu, jer umanjuje reumatske  i artritične bolove, kao i bolove u mišićima i zglobovima.

  Kako napraviti čaj od gospine trave – osnovni recept

  Potrebni su vam sledeći sastojci :

  šolja proključale vode, oko 250 ml,

  1 kašičica suvog ili 2 kašičice svežeg, usitnjenog kantariona. Ako nemate čaj u ovom obliku upotrebite filter vrećicu.

  Priprema recepta je jednostavna:

  Prelijte usitnjenu biljku vodom. Ostavite desetak minuta, procedite/ izvadite filter vrećicu. Ako zelite možete ga zasladiti medom ili drugim prirodnim zaslađivačem.  Pijte ujutro i uveče po jednu šolju. Ne bi trebalo prekoračiti dozu od pola litra čaja dnevno.

  Ostali recepti sa kantarionom

  Čaj od kantariona za želudac

  Sa 2 dl ključale vode preliti kašiku cvetova gospine trave. Ostaviti neka tako odstoji dvadesetak minuta. Piti pola sata pre obroka .

  Čaj od kantariona protiv depresije

  Uzeti jedanku količinu cvetova hajdučice i kantariona. Preliti sa 2 dl prokuvane vode.

  Ovaj blagotvorni napitak ublažava teskobu i omugućiće vam dobar san.

  Efikasan je protiv proliva

  Za ovaj recept vam je potrebno

  Po kašika nane, srčenjaka i gospine trave. Sve zajedno se kuva 5 minuta  u pola litra vode i ostavi preko cele noći. Čaj se pije uvek pre jela.

  Srčenjak  je u narodu poznat još i kao trava od srca ili petoprsta trava, latinski  naziv joj je potentilla erecta.

  Čaj od gospine trave protiv upale mokraćne bešike

  Kašika cveta lipe, kamilice, kantariona i zove se prelije sa pola litra hladne vode i ostavi 4 sata da odstoji. Stavite zatim nek se kuva. Kad provri kuvajte još 5 minuta. Ohladite i konzumirajte pre obroka.

  Verovatno ste čuli blagodati Brojsovog  čaja. Kažu da povoljno deluje za lečenje raznih bolesti čak i onih najtežih. Priprema se od matičnjaka, nane, žalfije i … pogađate , kantariona.

  Za vaginalne infekcije, ciste i upale jajnika koristi se čaj od gospine trave pripremljen od 1 kašike kantariona i 200ml vode.  Kantarion čaj se kuva 15 minuta i pije se četvrtina šolje 3 puta na dan.

  Kantarion čaj iskustva korisnika

  Gospina trava je često korišćena biljaka u našoj narodnoj medicini. To se može zaključiti čitanjem foruma na kojima ljudi svedoče o različitim iskustvima. Treba napomenuti da je osim čaja u širokoj upotrebi kantarionovo ulje i brojne tinkture.

  Korisnici su uzimali razne homeopatske lekove na bazi kantariona i zadovoljni su rezultatima.

  Iskustva se poklapaju sa kliničkim ispitivanjima. Najviše je onih koji su pili čaj od kantariona protiv depresije, anksioznosi i nesanice. Terapija se odvija uz nadzor lekara i traje oko 6 meseci. Možemo pročitati kako ovaj napitak umiruje i opušta organizam, pa ako idete u neku avanturu nemojte ga piti.

  Mnoge žene svedoče o pozitivnim iskustvima u upotrebi čaja od gospine trave za ciste na jajnicima. Neki kažu kako je ovaj napitak nezamenljiv lek za želudac.

  Savet plus:

  • Ukoliko ste u prilici naberite sami cvetove kantariona, prosušite i usitnite.  Po želji pripremajte lekoviti čaj ili sve to ostavite za pravljenje ulja. Ovo vam je puno bolja varijanta od kupovine gotovih preparata, čija cena često nije mala.

  Cena čaja i gde ga kupiti

  Kantarion čaj je pristupačan po ceni i lako dostupan na tržištu. Možete ga naći u svim prodavnicama zdrave hrane, na pijaci, kod travara pa i u apotekama. U marketima se prodaje u vidu filter vrećica. Postoji i u organskoj verziji. Cena je oko 200 dinara za 50 grama.

  Ko ne sme koristiti čaj od kantariona i u kojim situacija izaziva  neželjena dejstva?

  Fotosenzitivnost je primećena kod osoba svetle puti. Izlaganje suncu, makar i umereno kod njih može izazvati  svrab i pojavu tačkica. Osnovno pravilo je da se osobe koje koriste proizvode od kantariona ne sunčaju i ne koriste solarijum.

  Svetska zdravstvena organizacije ne savetuje upotrebu kantariona u  periodu trudnoće i dojenja.

  Kantarion čaj ne koristite ako pijete lekove protiv srčanih tegoba i oralne kontraceptive. Zatim, lekove protiv side, lekove za migrenu, za snižavanje holesterola. Nikako ga ne treba upotrebljavati uz antiepileptike, antideprsive.

  Poštujte pravilo da kad god uzimate neki lek, suplement ili neku lekovitu biljku činite to u odobrenje lekara.

  Upotreba kantariona se ne savutuje deci mlađoj od 6 godina. Deca od 6 do 12 god. mogu piti polovinu preporučene dnevne doze za odrasle. Studije su pokazale povoljan uticaj kantariona na hiperaktivnost i poremećaje pažnje kod dece.

  gospina trava čaj protiv depresije

  Dakle, gospina trava je biljka sa mnogim blagodatima, koje narodna medicina poznaje vekovima, a savremena dokazuje novim istraživanjima. Dok uživate u šoljici lekovitog čaja od kantariona, predlažemo da pročitate kako se koristi šipak u lekovite svrhe .