Kardiolog otkrio orašasti plod koji je najbolji za zdravlje srca

commons.wikimedia/Melchoir

Kada je u pitanju rizik od srčanih oboljenja, postoje neki faktori na koje ne možemo uticati, kao što su genetika ili starost, ali imamo više kontrole nad onim što konzumiramo i unosimo u svoje telo.

Poznato je da su orašasti plodovi veoma zdravi i da ih treba često jesti, a kardiolog dr Kevin Rabi otkrio je koji orašasti plod treba jesti skoro svakodnevno za zdravlje srca.

„Hrana koju jedemo može uticati na razvoj nekoliko faktora rizika za srčana oboljenja, uključujući visok krvni pritisak, holesterol i dijabetes. Razumevanjem koja će nam hrana doneti najviše koristi i naneti najmanje štete, možemo da zadržimo naš kardiovaskularni sistem u najboljem mogućem obliku“, prokomentarisao je kardiolog za People.

Orašasti plodovi sadrže dobre masti koje mogu zaštititi kardiovaskularni sistem.

„Nisu sve masti stvorene jednake. Orašasti plodovi imaju veći nivo nezasićenih masnih kiselina koje mogu da imaju zaštitne efekte na naš kardiovaskularni sistem i niži nivo lošeg holesterola“, tvrdi dr Rabii.

Omiljeni orašasti plodovi koje kardiolog voli da jede za zdravlje srca su bademi koje uvek ima pri ruci, prenosi Danas.

„Uživam u bademima jer su lagana, zdrava i ukusna užina. Trudim se da malu činiju badema držim u autu ili na poslu kada sam gladan. Ne moraju da se spremaju, a mogu da vas spreče od biranja nezdravih grickalica“, ističe on.

Što se tiče toga zašto najviše jede bademe, doktor objašnjava: „Postoji mnogo orašastih plodova koji su zdravi za srce, ali bademi se smatraju jednim od boljih izbora. Imaju puno proteina, zdravih masti i drugih hranljivih materija, uključujući vitamin E, vitamini B, magnezijum i kalcijum“.

Read More