Keratokonus kod djece – kako ga liječiti?

Keratokonus je progresivna bolest rožnice koja prema najnovijim istraživanjima zahvaća 1 od 500 osoba, a najjača progresija je kod djece i mladih dok oko 40-te godine života počinje stagnirati. Kako liječiti keratokonus kod djece?

keratokonus kod djece

Može li dijete od keratokonusa oslijepiti?

Prije svega, potrebno je objasniti kako dijete koje ima dijagnosticiran keratokonus ne može oslijepiti, no potrebna je pravodobna intervencija kojom se može zaustaviti progresija bolesti pa čak i potpuno spriječiti razvoj keratokonusa kod djece.

Optical Express

U slučaju da se keratokonus ne liječi, pogotovo u težim slučajevima, potrebno je transplatirati rožnicu, a to sa sobom nosi i neke potencijalne komplikacije.

Keratokonus je općenito bolest koja kvari vid i osobe koje boluju od njega ne mogu raditi u određenim profesijama kao npr. u: policiji, vojsci, vatrogascima…

Kako otkriti keratokonus kod djece?

Redovni pregledi ključni su za rano otkrivanje keratokonusa. Kako bi se što ranije otkrila slabovidnost, a i zbog zakonskih propisa, prvi oftalmološki pregled djeteta treba se obaviti do navršene četvrte godine života. Zatim slijedi i pregled prije polaska u osnovnu školu.

U slučaju da roditelji primijete ili posumnjaju da njihovo dijete ne vidi dobro, pregled treba obaviti bez obzira jesu li već obavili preglede prije. Ako dijete često škilji i napreže se da izoštri daleke predmete može biti kratkovidno ili imati keratokonus.

Posebnu pozornost treba obratiti kod djece čiji jedan od roditelja ima dijagnosticiran keratokonus. Kod takve djece preglede je potrebno vršiti jednom godišnje.

Liječenje keratokonusa kod djece

U početnim stadijima vid se može korigirati naočalama ili lećama, no u uznapredovalim slučajevima potrebne su polutvrde ili hibridne leće.

Keratokonus se liječi tzv. crosslinking metodom. Crosslinking zahvat je relativno jednostavan gdje se pomoću riboflavina i ultraljubičastih zraka učvršćuje tkivo rožnice i tako preduhitri napredovanje bolesti. Ako se bolest otkrije u pretkliničkoj fazi onda se pacijenta može u potpunosti riješiti keratokonusa. Crosslinking metoda je otkrivena u Švicarskoj, a u Hrvatskoj se koristi unazad dvadesetak godina u poliklinici Optical Express, čime smo bili među prvima u svijetu u primjeni ove metode.

doc.dr.sc.Dean Šarić, dr.med, Optical Express očna poliklinika

Optical Express dr. Šarić
  • Laserska korekcija vida
  • Operacija sive mrene
  • Zamjena očne leće

Read More