Koje su prednosti, ali i ograničenja novih lekova protiv Covid-19

EPA/Stephanie Lecocq

Direktor Udruženja proizvođača inovativnih lekova “Inovia” Bojan Trkulja izjavio je da je dolazak novih lekova protiv kovida odlična vest i da postoje brojne prednosti, ali da kao i sa svakim lekom postoje ograničenja, zbog čega smatra da je obavezna vakcinacija šansa za izlazak iz pandemije.

Velike nade se polažu u nove lekove koji bi trebalo da stignu u Srbiju, a Trkulja za RTS ističe da su u pitanju prvi pravi antivirusni lekovi koji su razvijeni baš protiv Covid-19.

– Jedna od prednosti je ta što su vrlo specifični za Covid-19, druga je što su u pitanju prvi put oralni lekovi. Imali smo i do sada neka monoklonska antitela koji se moraju primati u vidu intravenskih infuzija, a ovde prvi put imamo mogućnost da je ne samo pacijentu komforno da primi taj lek, nego možemo da ga držimo podalje od zdravstvenog sistema – objasnio je on.

Trkulja je rekao da se ti lekovi uzimaju pet dana uveče i ujutro i na taj način se postiže velika efikasnost u sprečavanju najtežih formi bolesti.

– Kada su u pitanju lekovi, ovo su odlične vesti, ali moramo da znamo da kao i sa svakim lekom postoje ograničenja – od neželjenih efekata, do toga da postoje neke populacije pacijenata koji neće moći da ih prime, pa ćemo videti onog momenta kada zažive u praksi koliko će biti efikasni – predočio je Trkulja.

On kaže da je posle dve godine borbe sa ovom bolešću i više od šest milijardi datih doza vakcina obavezna vakcinacija korak koji mora da se razmatra.

– Mislim da je to definitivno korak koji treba da bude na neki način šansa za izlazak iz ove pandemije. Imamo sasvim dovoljno podataka koji kažu da su vakcine dovoljno efikasne i bezbedne. Kada kažem efikasne, mislim pre svega za ono za šta su stvorene, a to je da spreče dolazak na intenzivnu negu i da sreče razvoj najtežih oblika bolesti – zaključio je Trkulja.