Koji su simptomi majmunskih boginja i kako se zaštiti

AP Photo/Elaine Thompson

Epidemiolog Gradskog zavoda za javno zdravlje dr Ivana Begović Lazarević izjavila je da je u većini slučajeva obolevanja od majmunskih boginja period inkubacije od 6 do 13 dana, a ponekad i 21 dan.

– Kreće sa groznicom, povećanom temperaturom, malaksalošću, bolom u leđima, da bi jedan do pet dana od pojave simptoma krenule karakteristične čvrste promene, bubuljice, tzv. makule i papule, koje zatim postaju plikovi koji se zagnoje – navela je za RTS dr Ivana Begović Lazarević.

Ona je napomenula da promene liče na one kod obolelih od velikih boginja.

Kako se prenose majmunske boginje

Osim seksualnim putem, majmunske boginje se prenose i respiratornim kapljicama, a kontakt sa telesnim tečnostima i sadržajem promena na koži mora biti produžen.

U praksi, prenose se korišćenjem istog veša, posteljine, garderobe. Oprez je neophodan, promena mnogo partnera predstavlja rizik, ističe epidemiolog.

Kako se zaštiti

Imunolog i profesor na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu Miloš Marković navodi da su u priličnoj meri zaštićeni oni koji su nekada primili vakcinu protiv velikih i malih boginja.

– Postoje i vakcine druge i treće generacije koje mogu da se koriste, nisu široko dostupne, ali ako bude potrebno — moći ćemo da reagujemo – rekao je prof. dr Marković.