Koliko često treba menjati četkicu za zube?

pixabay.com

Oralna higijena bi trebalo da bude na vrhu liste u održavanju i negovanju našeg tela. Međutim, malo nas obraća pažnju na to koliko često treba da menja četkicu za zube. Sećate li se kada ste je poslednji put zamenili?

Zbog česte upotrebe, dva puta dnevno, veliku količinu hrane ona spere sa naših zuba i zato se i ošteti, ali i koliko god je prali, ostane na njoj određeni broj bakterija. Zato je važno da je menjate s vremena na vreme.

Na koliko vremena treba da menjate četkicu?

Prema rečima stomatologa, i obične i električne četkice za zube treba menjati najmanje na svaka tri meseca. Međutim, savet je da je i ranije zamenite ako primetite da se njen izgled promenio. Pre svega to treba da uradite ako primetite da su se čekinje “rascvetale” i da je glava četkice izgubila oblik.

Takođe, ako ste nedavno bili bolesni, nebitno koja vrsta bolesti, četkicu bi trebalo da promenite jer bakterije i virusi mogu da nastave da se razmnožavaju i posle prehlade, piše “Love yourself magazine”.

Šta će se desiti ako je ne promenite?

Ne brinite, ne treba da paničite već odmah nabavite novu četkicu ako želite da održite dobru oralnu higijenu i jake zube. Ako nastavite da je koristite, najgori scenario koji može da se dogodi jeste prouzrokovanje oštećenja desni, nažalost i osetljivost zuba.

Read More