Koliko su semenke lubenice zdrave i da li ih treba jesti neograničeno?

pixabay.com

Postoji mnogo mitova kada je reč o konzumaciji semenki lubenice.

Negde se ističe da su bele semenke sigurnije za konzumaciju od crnih semenki, ali zapravo ne postoji opravdani razlog zašto bi trebalo da ih izbegavate. Naime, ako pojedete semenku lubenice, trebalo bi da budete dobro u potpunosti.

Zapravo, mogli biste ostvariti neke zdravstvene prednosti. Autor knjige “Up Your Veggies: Flexitarian Recipes for the Whole Family” Tobi Amidor objasnio je razliku između belih i crnih semenki.

“Bele semenke u lubenici zapravo su prazne ovojnice semena gde seme nije u potpunosti sazrelo, ali možete ih jesti. Crne semenke u običnoj lubenici su zrele, plodne semenke koje bi mogle da niknu u biljku lubenice ako ih posadite. Sigurne su za jelo i proći će kroz vaše telo jer je reč o netopivim vlaknima”, rekao je Amidor.

Treba istaći da je za većinu ljudi savršeno sigurno i zdravo progutati bilo koju vrstu semenki lubenice. Semenke lubenice prirodni su izvori mnogih hranjivih stvari, uključujući magnezijum, gvožđe, folat i niacin. Osim toga, izvor su i dobrih masti takozvanih mononezasićenih i polinezasićenih masnih kiselina.

Od ovih semenki se može napraviti i maslac ili brašno, a mogu se ispeći te koristiti u raznim jelima kao što su salate ili za posipanje peciva.

No, Tobi Amidor upozorava da konzumacija semenki lubenice može dovesti do zatvora ili gastrointestinalne nelagode za one s osetljivim probavnim sistemom. Previše semenki može vašem telu da da veliki podsticaj vlaknima, što može dovesti do problema s probavom ako vaše telo nije naviklo na njih. Međutim, ne postoje podaci koji upućuju na gornju sigurnu granicu konzumacije semenki lubenice.

Pored semenki lubenice bez straha od posledica, možete konzumirati i semenke krastavaca, nara, zmajevog voća. S druge strane, poželjno je da izbegavate koštice trešanja, jabuka.

Read More