Konstipacija (zatvor stolice)

Konstipacija se odnosi na promenu pokretljivosti creva, ali ima različita značenja. Stolica može da bude previše tvrda ili previše mala, njen prolaz otežan ili neredovan (manje od tri puta nedeljno). Osobe sa konstipacijom mogu da primete učestalu potrebu za napinjanjem i da imaju osećaj da im creva nisu prazna.

Konstipacija je vrlo čest problem. Svake godine više od 2.5 miliona Amerikanaca poseti lekara tražeći pomoć u rešavanju ovog problema. Mnogi faktori mogu da doprinesu ili uzrokuju zatvor, iako kod većine osoba ne može da se pronađe samo jedan uzrok. Generalno, zatvor se češće javlja što je osoba starija.

DIJAGNOZA KONSTIPACIJE — Konstipacija se obično dijagnostikuje na osnovu simptoma i fizičkog pregleda. Treba navesti i sve lekove koje pacijent redovno koristi jer neki lekovi mogu da uzrokuju zatvor.

Pregled rektuma može da bude deo fizičkog pregleda. Pregled rektuma podrazumeva uvođenje prsta zaštićenog rukavicom u rektum kako bi se pronašle eventualne izrasline ili abnormalnosti. Ovim testom može da se proveri i postojanje krvi u stolici.

U nekim slučajevima se preporučuje dodatno testiranje, na primer ako je promena pokretljivosti creva nastala nedavno, ako postoji krv u stolici, gubitak težine, ili porodična istorija kancera kolona. Testiranje može da obuhvati testove krvi, radiološko snimanje, sigmoidoskopiju, kolonoskopiju, ili specijalizovane testove.

Kada treba da potražite pomoć — Konstipacija se najčešće tretira kod kuće, bez posete lekaru. Međutim, treba se obratiti lekaru ako je problem:

 • Nov (tj. predstavlja promenu normalne funkcije creva)
 • Traje duže od tri nedelje
 • Ozbiljan
 • Povezan sa drugim zabrinjavajućim pojavama kao što su krv na toalet papiru, gubitak težine, temperatura ili slabost.

TRETMAN KONSTIPACIJE — Tretman konstipacije obuhvata neke promene u ponašanju, unos namirnica sa više vlakana i po potrebi upotrebu laksativa ili klistira.

Ove tretmane možete da pokušate kod kuće, pre posete lekaru. Međutim, treba da potražite pomoć lekara ako se creva ne pokrenu za nekoliko dana.

Promene u ponašanju — Creva su najaktivnija nakon obroka i to je vreme kada će stolica najlakše proći. Ako ignorišete potrebu za pražnjenjem creva, signali će tokom vremena postati sve slabiji.

Obratite pažnju na ove signale i verovatno ćete lakše prazniti creva. Može da pomogne ispijanje napitaka koji sadrže kafetin ujutru.

Povećanje vlakana — Povećanje vlakana u ishrani može da redukuje ili potpuno eliminiše konstipaciju. Preporučena količina dijetarnih vlakana je 20 do 35 grama dnevno. Čitanjem sastava namirnice možete da utvrdite broj grama vlakana po obroku.

Veliki broj voća i povrća može da pomogne u prevenciji i tretmanu zatvora. To naročito važi za citruse, sušene šljive i sok od sušenih šljiva. Neke žitarice koje se doručkuju takođe su odličan izvor vlakana.

Nuspojave vlakana — Konzumiranje velike količine vlakana može da dovede do nadimanja u stomaku i gasova; to može da se svede na minimum unosom najpre male količine vlakana, zatim postepeno sve veće kako stolica postaje mekša i češća.

LAKSATIVI — Ako promene u ponašanju i povećan unos vlakana ne pomognu, možete da pokušate sa laksativima. Za tretman konstipacije postoji veliki broj laksativa. Izbor se bazira na načinu njihovog dejstva, bezbednosti tretmana i preporuci lekara.

Uopšteno, laksativi mogu da se svrstaju u sledeće grupe:

Laksativi koji prave masu — Tu spadaju prirodna vlakna i komercijalni preparati od vlakana kao što su:

 • Psilijum (Konsyl®; Metamucil®; Perdiem®)
 • Metilceluloza (Citrucel®)
 • Kalcijum polikarbofil (FiberCon®; Fiber-Lax®; Mitrolan®).
 • Dekstrin iz žitarica (Benefiber®)

Dozu suplemenata sa vlaknima treba postepeno da povećavate kako biste sprečili pojavu gasova i grčeva, a suplemente treba uvek uzimati sa dosta vode.

Hiperosmolarni laksativi — Hiperosmolarni laksativi su:

 • Polietilen glikol (MiraLax®, Glycolax®)
 • Laktuloza
 • Sorbitol

Polietilen glikol se najčešće koristi jer ne dovodi do pojave gasova ili nadimanja, ali i zato što se obično dobija bez lekarskog recepta. Laktuloza i sorbitol mogu da uzrokuju gasove i nadimanje. Sorbitol ima podjednako dobro dejstvo kao i laktuloza, ali je jeftiniji.

Alkalni laksativi — Alkalni laksativi kao što su mangezijum hidroksid (Magnezijumovo mleko®) i magnezijum citrat (Evac-Q-Mag®) deluju slično kao i hiperosmolatni laksativi.

Stimulativni laksativi — Stimulativni laksativi su sena (npr. Crni napitak, ex-lax®, Fletcher’s® Castoria®, Senokot®) i bisakodil (npr, Correctol®, Doxidan®, Dulcolax®).

Neke osobe preterano koriste stimulativne laksative. Redovno uzimanje stimulativnih laksativa ili u velikim količinama može da dovede do nuspojava kao što su niski nivoi kalijuma. Iz tog razloga ove lekove treba pažljivo koristiti ako se koriste redovno.

Međutim, nema čvrstih dokaza da redovna upotreba stimulativnih laksativa oštećuje kolon, i oni ne povećavaju rizik od kolorektalnih kancera ili drugih tumora.

Novi tretmani — Lubiproston (Amitiza®) je lek koji se izdaje na lekarski recept kojim se tretira teška konstipacija. Skup je u poređenju sa drugim sredstvima. Međutim, on se prepisuje ako izostane reakcija na druge tretmane.

Pilule, supozitorije, ili klistiri? — Laksativi postoje u obliku pilula koje se unose oralno, ili u obliku supozitorija ili klistira koji se uvode u rektum. Uopšteno, supozitorije i klistiri deluju brže u odnosu na pilule, ali mnoge osobe ne vole da ih koriste.

Pacijentima koji nisu odgovorili na druge tretmane lekari preporučuju već upakovane setove za klistir koji sadrže natrijum fosfat/bifosfat (Fleet®). Oni se ne preporučuju ako postoje problemi sa srcem ili bubrezima i ne treba ih koristiti više od jednom osim ako to nije preporučio lekar.

Tretmani konstipacije koje treba izbegavati

 • Omekšivači — Omekšavajući laksativi, uglavnom mineralna ulja, omekšavaju stolicu vlažeći je. Međutim, postoje drugi tretmani sa manje rizika i podjednako dobri.
 • Omekšivači stolice — Agensi koji sadrže dekuzat (npr, Colace®) nemaju toliko nuspojava kao laksativi, ali su manje efikasni. Rezultat toga je da se omekšivači stolice obično ne preporučuju osobama sa hroničnom konstipacijom.
 • Prirodni proizvodi — Za lečenje konstipacije postoji bogata pojava prirodnih sredstava. Neki od njih sadrže aktivne sastojke koji se inače nalaze u komercijalno dostupnim laksativima. Međutim, doza i čistoća nisu tako dobro kontrolisani. Zato se ovi proizvodi uglavnom ne preporučuju.

Kroz istoriju se upotrebljavao veliki broj samostalno napravljenih klistira kao što su sapunica, vodonik peroksid i deterdženti za domaćinstvo. Oni mogu da budu vrlo iritantni po crevnu ovojnicu i ne treba ih koristiti.

BIOFIDBEK ZA KONSTIPACIJU — Biofidbek je bihejvioristički pristup koji može da pomogne nekim osobama sa teškom hroničnom konstipacijom koji nevoljno stežu (pre nego opuštaju) mišiće za vreme aktivne peristaltike.