Kućni test: URADITE OVO I PROVJERITE DA LI SU VAM KRVNI SUDOVI ZAKRČENI

Kućni test: URADITE OVO I PROVJERITE DA LI SU VAM KRVNI SUDOVI ZAKRČENI

Posted by: Aura Redakcija

in SIGNALI TIJELA

Jednostavan test od par sekundi daje sve odgovore! Povišen holesterol predstavlja opasnost po zdravlje. Ukoliko je iznad dozvoljenih granica, raste rizik od pojave kardiovaskularnih oboljenja, a koja ako se ne liječe pravovremeno, mogu da izazovu teška oboljenja sa fatalnim ishodom.

Kada ovo stanje “zapusti” i ne liječi na vrijeme, može doći do razvoja ateroskleroze, opasne bolesti koju pratoi stvaranje naslaga holesterola u zidovima krvnih sudova.
Stručnjaci klinike Mejo ističu da ovo stanje uzrokuje sužavanje arterija i dovodi do lošeg protoka krvi u tijelu. U zavisnosti od toga koje arterije su zahvaćene, pojaviće se različiti simptomi.

Test sa vodom
“Kada ateroskleroza suzi arterije na rukama ili nogama, mogu da se jave problemi sa cirkulacijom u ekstremitetima i oboljenje perifernih arterija”, objasnili su ljekari.

Kao rezultat toga, ruke postaju manje osjetljive na toplotu ili hladnoću, čime se povećava rizik od opekotina i promrzlina.

To, takođe znači da kad osoba sa viskim holesterolom, na primjer pere ruke, postoji mogućnost da se opeče vrelom vodom jer njeno tijelo ne detektuje realnu temperaturu kojoj je koža izložena.

Podesite temperaturu vode tako da bude mlaka, ukoliko imate osjećaj da je ona toplija nego što zapravo jeste kada perete ruke, to može biti prvi indikator da su krvni sudovi zakrčeni. Osim toga, često se kao simptom javlja i utrnulost udova.

Iakao ovaj “kućni test” može da bude od koristi, ljekari naglašavaju da je redovna kontrola najbolji vid prevencije.

Problem sa visokim holesterolom je što često ostaje neprimijećen dok se ne pojave ozbiljne posljedice. Od povišenih masnoća, po pravilu, obolijjevaju osobe koje rade takozvane “sjedeće” poslove i pate od neuhranjenosti.

Broj pregleda:
28

2022-02-20
Aura Redakcija